Digitalisering

Vita huset: Robotar kan ta över välbetalda jobb

Humanoiden Pepper, designad för att leva med människor. Foto: Splash / All Over Press
Humanoiden Pepper, designad för att leva med människor. Foto: Splash / All Over Press

Alla anställda med en lön på motsvarande upp till 700 000 kronor om året hotas att ersättas av robotar. Det förutspår i alla fall Vita husets årliga ekonomiska rapport som kom i veckan.

Publicerad

Rapporten fokuserar på jobbsiffror, arbetslöshet och ekonomisk tillväxt, och blickar också framåt i tiden. Council of economic advisers, som är en del av presidentens kansli, ligger bakom rapporten som bland annat spår en snabb automatisering av arbetsmarknaden, skriver Computerworld. Utvecklingen hotar inte bara de enklare och lägst betalda jobben - även om de är allra mer i riskzonen

Alla som tjänar mellan 350 000 och 700 000 kronor om året löper en risk på 31 procent att få se sina jobb bli automatiserade. För de som tjänar mindre än så, motsvarande 170 kronor i timmen eller lägre, är risken 83 procent att deras arbetsuppgifter försvinner - till robotars fördel.

Däremot kan rådet som skrivit rapporten inte förutspå vilka reaktioner automatiseringen kommer att ge upphov till. Enligt rapporten tror de flesta ekonomer att automatiseringen av arbetslivet kommer att leda till högre inkomster, mer konsumtion och jobbskapande. Men den kritiska punkten, menar rapportförfattarna, är huruvida nya jobb kommer att skapas tillräckligt fort för att ersätta de jobb som försvinner på grund av automatiseringen.

Två faktorer som talar för svag jobbtillväxt, enligt rapporten, är att antalet startup-företag har minskat under lång tid och att de federala investeringarna i forskning har minskat.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!