Populärteknik

Virgin Galactic slår nya rekord – ska ta turister ut i rymden redan i år

Foto: Virgin Galactic
Foto: Virgin Galactic
Foto: Virgin Galactic
Foto: Virgin Galactic

En ny testfärd och en serie nya rymdrekord. Virgin Galactic har återigen skickat ut sin Space Ship Two på högtflygande färd. Nu är grundaren Richard Branson bergsäker – i år skickas den första turisten ut i rymden.

Publicerad

I december flög Virgin Galactic för första gången i rymden. Ett enormt viktigt steg på vägen mot att göra rymdturism till en verklighet. Nu har man återigen varit uppe med sitt Space ShipTwo VSS Unity och enligt företaget har man slagit en hel radda rekord. Ombord på rymdskeppet fanns två testpiloter samt en astronaut-specialist och Unity nådde 89 918 meter ovanför havsnivån och en topphastighet av Mach 3.04 (3 629 km/h).

– Att på ett säkert sätt kunna flyga samma fordon fram och tillbaka till rymden inom loppet av två månader är ett bevis på den unika kapacitet som vi har byggt upp inom Virgin Galactic, säger Richard Branson i ett uttalande.

Precis som vid tidigare resor, liftar Unity upp i luften på ett plan med dubbla flygplanskroppar, och först när rymdfarkosten har kommit upp en bra bit så tänder de själva raketen.Om man ska vara helt korrekt så nådde varken fjolårsresan eller färd nr 2 den officiella rymden som ligger på 100 km, men det är tillräckligt för att besättningen ska få sina astronaut-vingar. Utöver detta lyckades man enligt Virgin Galactic slå några rekord.

Jobbat mot målet sedan 2004

Beth Moses, företagets specialist och ansvariga astronautinstruktör, blev den första rymdfarande icke-piloten och kvinnan ombord på en kommersiell rymdfarkost. Därtill blev huvudpiloten Dave Mackay den första skotskfödde rymdresenären.

– Beth, Sooch och jag njöt av en ganska häftig flygtur som var något utöver vad vi tidigare upplevt. Det var spännande samtidigt som det var lugnt och stilla under hela färden. För oss tre innebar det här att vi uppfyllt våra mål, men paradoxalt nog är det här bara början av ett äventyr som vi inte kan vänta med att få dela med tusentals andra, säger Dace Mackay.

Virgin Galactic har jobbat mot målet, att skeppa ut turister i rymden sedan 2004 och Branson är övertygad om att man ska kunna kommersialisera redan i år. Rymdskeppet, Space Ship Two, är byggt för besättning samt sex passagerare och ska kunna flygas upp till den åtråvärda höjden 100 km. Hittills har mer än 600 personer löst biljett för en tur – och nu när det närmar sig verklighet lär än fler lockas. Om Bransons vision går i lås, och man får upp sina första turister i år – kommer det ske 50 år efter den första månlandningen.