Digitalisering

Vinstregn över anställda på Endomondo

De anställda på Endomondo kan skratta hela vägen till banken. <br/> Ett hastigt påkommet aktieprogram innan app-försäljningen gjorde att de kammar hem 1,9 miljoner danska kronor var.

Publicerad

Den 4 februari blev en glädjens dag inte bara för de tre grundarna av motionsappen Endomondo. När Under Armour köpte appen för cirka 700 miljoner kronor så hade Endomondos styrelse nämligen sett till att även de anställda skulle tjäna fett på affären, skriver finans.tv2.dk.

Tre dagar innan dealen med Under Armour var klar påskyndades ett aktieprogram vilket gav nästan alla av Endomondos anställda 12,7 procent av bolaget.

Handlingar som danska tidningen Børsen haft tillgång till, inklusive protokollen från ett styrelsemöte från den 2 januari, visar hur det gick till.

Styrelsen beslutade att påskynda intjäningstiden för totalt 3 639 teckningsoptioner så att dessa skulle kunna nyttjas vid en försäljning av bolaget.

De 38 anställda betalade sammanlagt drygt 800 000 danska kronor för aktieinnehav i bolaget. För de pengarna fick de aktier i handen som ger dem 1,9 miljoner danska kronor var vid försäljning av teknikföretaget.

Bolagets nuvarande stora aktieägare, Seed Capital som haft en ägarandel på cirka 35 procent, är glada över guldregnet över personalen.

– Det är bra att det finns 38 anställda som valt att fokusera på en startuppverksamhet där de får ut något ekonomiskt av det, säger Seed Capitals managing partner Ulla Brockenhuus-Schack.