Opinion

”Vinnova feltolkar sina instruktioner”

Andreas Blomqvist och Fredrik Westman är kritiska till hur Vinnova tolkar sitt uppdrag att stödja innovativa idéer. De driver företaget Careligo som hjälper patienter med hjärtsvikt. Betalbild Foto: Magnus Hallgren

DEBATT. Ensamma entreprenörer har inget stöd att hämta hos Vinnova. Deras sätt att tolka sitt uppdrag utestänger alla som utvecklar egna idéer, vid sidan om akademi och storföretag, enligt Fredrik Westman och Andreas Blomqvist på Careligo.

Sverige är en global och erkänt viktig forsknings- och innovationsnation, som har notoriskt svårt att kommersialisera sina idéer. Vinnova skulle kunna spela en viktig roll i att ekonomiskt stötta nya företag att kommersialisera sina idéer. I deras instruktion står att ”Vinnovas huvuduppgift är att främja hållbar tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft”, samt att detta ska ske ”genom att verka för att forskningsresultat kommer till nytta för samhället”.

Vinnova tolkar denna uppgift genom att formulera visionen att ”främja samverkan mellan företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut…” och ”investera långsiktigt i starka forsknings- och innovationsmiljöer och genom att utveckla katalyserande mötesplatser”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här