Miljö

Vindar kan förklara minskat ozonlager

Jordens atmosfär sedd från rymden. Foto: Nasa
Jordens atmosfär sedd från rymden. Foto: Nasa

Det kan finnas en naturlig förklaring till varför ozonhalten i den lägre stratosfären har minskat, enligt en studie av Nasas satellitdata.

Publicerad

Ozon finns naturligt i atmosfären och skyddar oss mot farlig strålning. Det som brukar kallas ozonlagret är det skikt av ozon som finns på cirka 10-50 kilometers höjd, som skyddar oss mot den skadligaste UV-strålningen. Om ozonlagret skadas kan det påverka våra ekosystem negativt, med bland annat minskade skördar och störningar i näringskedjan i havet som konsekvens.

Mellan åren 1998 och 2016 har ozonhalten i den lägre stratosfären, från tropikerna till 60:e latituden, minskat. En teori från forskarhåll har varit att detta beror på utsläpp av klorflorkarboner, som bland annat finns i målarfärg.

Men enligt en ny studie, som grundar sig på satellitdata från Nasa, kan en möjlig förklaring till den minskade ozonhalten i stället vara naturlig variation, berättar Vetenskapsradion. Förflyttningen av ozonfattig luft ska enligt en datormodell ha ökat, från tropikerna och ut mot polerna.

– Klimatsystemet är kaotiskt. Det finns sann slumpmässighet i själva meteorologin och det är sannolikt det som det beror på. Men vi behöver fler mätningar för att veta med säkerhet, säger Susan Solomon, professor i atmosfärskemi vid MIT, till Vetenskapsradion.

Studien har publicerats i Geophysical Research Letters.