Opinion
Vill vi att mobilerna vet mer om oss än vi själva gör?

LEDARE. Utvecklingen skapar nya hot som kan leda till ännu större skada än de attacker vi upplevt fram till i dag, skriver Per Danielson.
Hur smarta mobiler behöver vi? Den frågan dyker upp i mitt huvud när jag på sidorna 4–8 läser Kalle Wiklunds djupdykning inom mobilutveckling. För tio år sedan visade Steve Jobs upp den första versionen av Iphone. Konkurrenterna skrattade åt kvaliteten på kameran, på batteritiden och prestandan överlag. De underskattade kraftigt användarvänligheten med stor pekskärm och den tillhörande butiken för appar.
Om den lanseringen var startskottet på just användarvänlighet ser vi i dag början på en ny intensiv teknisk kamp. Kapplöpningen mellan leverantörerna drivs i riktningen mot att göra den smarta mobilen ännu smartare.
Vid sidan om alltmer avancerade kameror för exempelvis ansiktsigenkänning, batteriladdning utan sladd och supersnabba processorer är det intåget av artificiell intelligens som övertid får störst inverkan på oss som privatpersoner, men även i vårt yrkesliv.
Om fem till tio år bär vi omkring på mobiler som automatiskt blir smartare och smartare ju mer vi använder dem. Alltmer information om oss och vårt beteende samlas i mobilen. Parallellt flyttas alltmer företagsanpassade funktioner från laptopen till mobilen. Utvecklingen skapar nya hot som kan leda till ännu större skada än de attacker vi upplevt fram till i dag. Onekligen har vi en intressant tid framför oss.
På tal om telekom och mobiltelefoner har vi i det här numret en stor intervju med operatören Tres vd Johan Johansson (sidorna 14–15). Här berättar han om operatörens syn på 5g, sakernas internet, kompetensbehov och varför han tycker det är värt att avvakta med investeringar i ny teknik.
Har du förslag på spännande entreprenörer, etablerade företagsledare, politiker, forskare och profilstarka personer som du är extra nyfiken på, och gärna vill att vi träffar för en längre intervju? Skicka ett mejl direkt till mig eller till redaktionen@nyteknik.se.