Digitalisering

Viktigt läge för sårbart Nintendo

Nintendo Switch Foto: Nintendo
Nintendo Switch Foto: Nintendo

Tv-spelsföretaget Nintendo har släppt sin nya spelkonsol. Men konsolernas relevans har minskat och framtiden är oviss, enligt en tv-spelsexpert.

Publicerad

Online- och mobilspel är några former av digitala spel som ansätter de traditionella tv-spelskonsolerna.

En trend är att både Xbox och Playstation väljer att uppgradera sina enheter, likt en dator, i stället för att lansera nya.

– Om det blir lyckat kommer det säkert att fortsätta. Det ska bli intressant att se de följande åren, om konsolerna blir starkare igen eller en angelägenhet för en mindre grupp människor, säger Jesper Englin, tv-spelsskribent på Aftonbladet.

Konsolerna är dock fortfarande en viktig intäkt för företagen, berättar han, särskilt ett tag efter lansering.

– När de blir bättre på att bygga konsolerna och de blir billigare i produktion.

Läs mer:

På fredagen släppte Nintendo sin nya konsol Switch över världen och läget ser bra ut för företaget: dels på grund av hajpen inför lanseringen och dels med draghjälp av nya Zeldaspelet som har fått fina recensioner.

Den stora utmaningen kommer månaderna efter.

– Frågan är hur försäljningen ser ut om ett halvår. I december, med julhandel och ett nytt Mario-spel, då kommer det att bli en bra ”boost”. Men tiden däremellan blir en viktig period.

Styrkan med konsolen, enligt Englin, är det faktum att den både går att koppla till tv:n och att bära med sig. På det sättet kommer den att bli synlig i offentligheten.

– Det kan vara en faktor: att andra ser konsolen, får testa den och blir sugna på att köpa den.

En annan fördel kan vara att de som växte upp med Nintendo får barn och kan samla familjen runt spelen. Särskilt då företaget med sin mer barnvänliga prägel står lite vid sidan av Playstation och Xbox.

Läs mer:

En farhåga är att det blir få spel till konsolen.

– Ett annat potentiellt problem är att tillbehören är ganska dyra och det har också rapporterats om tekniska problem, som att kontrollerna ”synkar av”. Barnsjukdomar, helt enkelt.

Konsolen är väldigt viktig för Nintendo som företag, enligt Englin, eftersom senaste Wii U inte sålde så bra som beräknat.

Företaget har gett sig in i mobilspelens värld, med minst sagt kända Pokémon Go och Super Mario Run som exempel. Syftet är till stor del, säger Englin, att göra pr och dra folk till sina konsoler som fortfarande är i toppen av hierarkin. Men det är något som kan ändras.

– Om ett par år kanske det har blivit tydligt att deras framtid ligger i att producera mobilspel och spel till andra konsoler.