Populärteknik
Vikingarnas varning: Akta er för klimatkatastrofen
En sons död och rädsla för en ny klimatkris. Runorna på världens mest kända runsten, svenska Rökstenen, handlar om en vinter utan slut.
Exakt vad texten på Rökstenen, som restes i Östergötland på 800-talet, betyder har varit höljt i dunkel. Den har ansetts svårtolkad i och med att inskriften består av gåtor och delar av den är skriven på kod.
Nu har ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kommit fram till att den inte handlar om strider - utan om kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död. Och främst om oro för en ny klimatkris.
– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången. Det kunde ha räckt med en av de här händelserna för att väcka oron för en ny ””, säger Bo Gräslund, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Svält och massdöd i klimatkatastrofens spår
Studien bygger på ny arkeologisk forskning som visar hur hårt Skandinavien drabbades av en klimatkatastrof, med svält, missväxt och massdöd.
Tolkningen som forskargruppen från universiteten i Uppsala, Stockholm och Göteborg kommit fram till är att inskriften består av nio gåtor. Fyra av dem handlar om Oden och hans krigare, fem har svaret ”solen”. De första två gåtorna lyder som följer:
Till minne av Våmod står dessa runor, och fadern Varin skrev dem till minne av den dödsmärkte sonen.
Låt oss säga detta som ett minne för Oden, vilka krigsbyten som tolv gånger båda tillsammans togs som krigsbyte mellan den ena och den andra?
(Svar: Solen och månen)
– Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor, säger Per Holmberg, professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning vid Göteborgs universitet, som har lett studien.
Läs hela den nya översättningen av Rökstenen här!