Digitalisering
Videosamtal når ny höjd

En smartphone och bredband via satellit låg bakom första sända videosamtalet från Mount Everest.
”I can hear you very clearly”, sa studioreportern på BBC när han intervjuade bergsklättraren Daniel Hughes live från Mount Everest topp den 19 maj.
En svag överdrift, mest beroende på att syrgasmasken gör det svårt att höra vad han sa. Men både ljud och bild är klart godkända för att vara det första livesända videosamtalet som har genomförts från världens högsta berg.
På 8 848 meters höjd finns ingen mobiltäckning. Daniel Hughes använde en smartphone och en bärbar terminal för bredband via satellit, Broadband global area network (BGAN).
Terminalen som bars med till toppen väger 3,2 kilo och ger en överföringshastighet på 492 kilobit per sekund. Den modell Daniel Hughes hade med sig kommer från brittiska företaget Inmarsat, som började utveckla satellitkommunikation på 1980-talet som ett sätt för fartyg att hålla kontakt med omvärlden.
Då handlade det om röstsamtal. Med BGAN kan både röst och bild eller annan data överföras. Tekniken används i dag i allt från hjälpinsatser på avlägsna platser till tv-rapportering och militära operationer. Tre satelliter täcker en stor del av jordens yta, förutom polerna, Grönland och delar av Sibirien.
Daniel Hughes genomförde samtalet via Skype. Bildkvaliteten ser ut som ett helt vanligt Skypesamtal kan se ut i befolkade delar av världen, det vill säga med stundtals dålig upplösning.
Videosamtalet är det som har fått störst uppmärksamhet efter toppklättringen. Men det var inte det rekordet Daniel Hughes var ute efter. Hans mål var att placera en röd näsa från brittiska hjälporganisationen Comic Relief på toppen – världens högst placerade clownnäsa.
Daniel Hughes driver en kampanj för att samla in en miljon pund till organisationen som ska gå till välgörande ändamål. Näsan kom på plats på berget – men hittills har insamlingen bara gett knappt 44 000 pund.