Samhälle

Vicerektor på KI tar timeout – miljonaffär granskas

Martin Ingvar, arkivbild från 2008. Foto: Kent Hult / Sydsvenskan / IBL
Martin Ingvar, arkivbild från 2008. Foto: Kent Hult / Sydsvenskan / IBL

Karolinska institutets vicerektor Martin Ingvar har tagit timeout från delar av sina upp uppdrag. Anledningen är en miljonaffär som nu granskas.

Publicerad

Dagens Nyheter avslöjar att KI:s vicerektor Martin Ingvar har tagit timeout från sitt uppdrag som ordförande i styrgruppen för samarbetsprojektet Program 4D.

Program 4D drivs av KI och Stockholms läns landsting och syftar bland annat till att ta fram nya vårdmetoder för de fyra folksjukdomarna artriter, bröstcancer, typ 2-diabetes och hjärtsvikt.

Till projektet hör en it-plattform som senare vidareutvecklats av Martin Ingvar, tillsammans med vd:n för 4D-projektets it-leverantör har han nu sålt plattformen vidare genom ett nystartat bolag.

Peter Ambroson, internrevisor på KI, bekräftar för DN att en utredning har inletts gällande försäljningen.

– Vi kollar om något gått fel till när man sålde rättigheterna. Det finns en grupp som tycker att de har blivit förfördelade, säger han till tidningen.

Plattformen såldes för två miljoner kronor samt 100 000 aktier vilket med dåvarande börsvärde motsvarade totalt 4,4 miljoner kronor.

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget, berättar att flera som deltagit i projektet menar att förtroende för Martin Ingvar är förbrukat.

Ingvar själv menar att försäljningen skett enligt det regelverk som finns och att det i innovationsprojekt är vanligt att ”olika personer har olika bild av vad deras egna bidrag har varit”.

Han välkomnar internrevisionens granskning och tar under tiden timeout från arbetet i styrgruppen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!