Opinion
”Vi slår oss för bröstet: 33-listan är Sveriges bästa”

LEDARE. Listan följs noga av investerare, entreprenörer och etablerade företag, konstaterar Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.
Antalet nystartade företag i Sverige har ökat stadigt sedan i börjat av 90-talet, då det under den pågående finansiella krisen genomfördes flera reformer och avregleringar för att stimulera entreprenörskap och öka konkurrensen.
I dag är Sverige en av världens hetaste startupscener. Entreprenörskap och startuper har stor betydelse för att skapa fler jobb, för att utveckla nya produkter och tjänster som skyndar på utvecklingen av vårt samhälle.
Ny Teknik var den första publikationen som tog initiativet till att lista svenska startup-företag med stor potential att växa och bli nästa svenska storbolag. Sedan starten för elva år sedan har vår 33-lista i ett tidigt skede granskat och plockat ut bolag som Izettle, Simris, Yubico, Spotify, Tobii och Trucaller.
Google och Apple har köpt upp bolag på listan medan andra börsnoterats eller växt av egen kraft. Endast ett fåtal har lagts ned eller gått i konkurs.
Ett väldigt gott betyg till alla som under årens lopp har arbetat med listan. Vi slår oss för bröstet och kallar listan för Sveriges bästa och mest genomarbetade. Jag vet att 33- listan följs noga av investerare, entreprenörer och etablerade företag. Vi har startat arbetet med årets lista, men än är det inte försent att nominera förslag. Gå in på www.nyteknik.se/startup/33-listan/nominera/ och nominera ditt bidrag redan i dag.
Läs även om utvecklingen för två bolag som varit med på listan: 1928 Diganostics och Teenage Engineering.
Artificiell intelligens är ett av techbranschens hetaste modeord. Jättarna investerar enorma summor på att utveckla smartare produkter. Vi hör allt fler etablerade storföretag prata om ai och varför det är viktigt att satsa inom området. Som vanligt finns stor hjälp att hämta hos startuper specialiserade på ai. I det här numret av papperstidningen djupdyker vi i hur Sverige ligger till i ai-utvecklingen, och berättar om olika tillämpningar som redan är i drift. Läs mer här!