Populärteknik

Vattenkraftverk för campingturen

Ett litet portabelt vattenkraftverk kan ladda datorn och mobilen där det inte finns något eluttag.

Publicerad

Hydrobee består av två enheter. Den ena är en läskburkstor behållare som rymmer en propellerdriven generator som laddar ett batteripaket med sex 1,2 volt NiMH-batterier som kan lagra 15 Ah.

Kopplar man enheten till en vattenkran eller vattenslang laddas batterierna  som i sin tur kan användas för att ladda exempelvis en mobil eller dator via en usb-kabel. Ett ställe där elgeneratorn kan komma till bruk är exempelvis en sommarstuga som saknar elektricitet men har rinnande vatten.

Den andra enheten är en kassett som har en mycket större propeller och plats för den lilla generatorn. När hela paketet sänks ner i strömmande vatten som en bäck fungerar det som ett vattenkraftverk. Med en strömningshastighet i "snabb promenadtakt" kan då batterierna laddas upp på omkring två timmar, skriver konstruktören Burt Hamner på sin webbplats. Då är elförsörjningen tryggad på campingturen om man hittar en bäck eller annat strömmande vatten.

Laddningen kan även göras med Hydrobee släpande efter en liten segelbåt eller kajak.

Konstruktionen finns än så länge bara som en prototyp. För att få in kapital för att utveckla vattenkraftverket till en kommersiell produkt har Burt Hamner vänt sig till Kickstarter där han hoppas få in motsvarande 300 000 kronor.

Om pengarna flyter in kan Hydrobee börja säljas under våren 2014.

Priset för turbinheten förväntas bli motsvarande 400 kronor. Vill man dessutom ha kassetten som sänks ner i strömmande vatten blir totalpriset omkring  650 kronor.