Opinion

”Vattenkraftens reglerförmåga måste värnas”

DEBATT. Ett bra prissättningssystem skulle visa vattenkraftens värde och skapa incitament för att öka reglerkapaciteten, skriver Naturskyddsföreningen.

Vattenkraftens reglerförmåga är viktig för ett framtida energisystem baserat på 100 procent förnybar energi. Därför skulle Naturskyddsföreningen vilja föreslå ett prissättningssystem som speglar vattenkraftens värde och skapar incitament för att öka reglerkapaciteten. Samtidigt måste vattenverksamhetsutredningens förslag om nyprövningar för vattenkraftverk förverkligas. På så sätt kommer kostnaden för miljöhänsyn att flyttas från skattebetalarna till företagen, där den hör hemma.

I förra veckan kom vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande, men debattens vågor om delbetänkandet som kom i höstas har redan gått höga. Naturskyddsföreningen har med förvåning och irritation sett det ena mer osakliga inlägget efter det andra om att förslaget om nyprövning för vattenkraftverk skulle hota den svenska vattenkraften och dess roll som bas- och reglerkraften i det svenska energisystemet. Vi vill därför här redogöra för några fundamentala miljörättsliga principer:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här