Övriga nyheter

Vattenfall avbryter analysarbete kring ny kärnkraft

Vattenfalls arbete har främst handlat om möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Foto: TT
Vattenfalls arbete har främst handlat om möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Foto: TT

Vattenfall har pausat sitt analysarbete kring ny kärnkraft. Man väntar på att regeringen ska klargöra spelreglerna. <br/>- Vi väntar på en närmare dialog med regeringen, säger Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling i koncernen.

Publicerad

Nye Vattenfall-chefen Magnus Hall berättade i går för riksdagens näringsutskott att bolaget i höstas lagt sitt analysarbete kring ny kärnkraft på is i. Det senare i väntan på besked från S/MP-regeringen i frågan.

Arbetet med att undersöka förutsättningarna att ersätta dagens reaktorer med nya reaktorer drogs igång för tre år sedan, 2011.

Främst har det handlat om att granska möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Nu är samrådsprocessen med de närboende och Länsstyrelsen i stort sett avslutad.

Mats Ladeborn basar för kärnkraftsfrågorna inom den statliga energikoncernen.

Har analysarbetet kring ersättningsreaktorerna stoppats helt och hållet?

- Ja, vi vill naturligtvis invänta en närmare dialog med vår nya ägare i den här frågan.

- Men jag vill vara tydlig och säga att det här är ett analysarbete som handlat om att klarställa vilka förutsättningar som skulle gälla för att bygga nya reaktorer. Eventuella investeringsbeslut däremot skulle ligga långt fram i tiden.

Vilka signaler har du hittills fått från regeringen när det gäller frågan om att bygga ny kärnkraft?

- Man kan säga den signalen kommit till oss på olika vägar. Signalen är väl den att den här frågan bör hanteras inom ramen för den kommande energikommissionen, något som vi ser positivt på. Vi har stora förhoppningar om att den kommande energikommissionen ska ge tydliga förutsättningar för framtidens investeringsbehov i ny kraftproduktion.

Vad händer med er ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, om att få bygga en eller två nya Ringhalsreaktorer?

- Ja, just nu händer det ingenting, det förs ingen dialog eller så. Den är egentligen bara inlämnad, säger Mats Ladeborn.

När ska dialogen med regeringen kring kärnkraften äga rum?

- Vi har en dialog i många frågor. Exakt när och hur den här dialogen kommer till stånd kan jag inte riktigt svara på i dag. Det beror också på vilka frågor våra ägare prioriterar.

Oavsett de kommande beskeden från regeringen ska SSM nu granska långtidsdriften för Ringhals 1 och 2 under 2015 och 2016, och för Ringhals 3 och 4, under 2019. Vattenfall måste visa att reaktorerna klarar att hållas i drift i 50-60 år, vilket bolaget planerar för.

Vattenfall har hittills lämnat in den så kallade "periodiska säkerhetsgranskningen" för Ringhals 2 och är på väg att lämna in den som rör Ringhals 1 inom en någorlunda snar framtid.

Vilka nya säkerhetskrav ser du framför dig kan komma från SSM, och hur kan de komma att påverka de Vattenfalls investeringsbeslut kring kärnkraften?

- Vi har i stort sett tagit höjd för kommande säkerhetskrav i våra planer. Frågan om oberoende härdkylning hanteras separat men är även den under kontroll, säger Mats Ladeborn.



Följ Ny Teknik på Facebook!