Startup

Vaskar guld bland små mobilföretag

Tre vise Ericsson-män blir riskkapitalister. Joakim West, Mats Lindoff och Björn Olsson har startat Ema Technology. Foto: Helen Ahlbom
Ema Technology har hittat tre guldklimpar bland unga mobilföretag: Bloo, Tat och Resque. Grafik: Jonas Askergren

Tre tidigare Ericssonchefer ska vaska fram guldkornen bland landets unga mobilföretag. Deras recept för framgång är att "göra tvärtemot". För ett år sedan bildade trion riskkapitalbolaget Ema Technology, och nu jobbar var och en "minst halvtid" för det nya bolaget.

Publicerad

<p>Det är en namnkunnig skara. Joakim Westh som varit Ericssons strategichef. Björn Olsson som senast var chef för Ericssons största affärsområde System. Och Mats Lindoff som varit teknikchef för Sony Ericsson. </p> <p>Ingen av dem har varit riskkapitalist tidigare. </p> <p>-Så vi analyserade varför andra misslyckats. Och bestämde oss för att göra lite tvärtom, säger Joakim Westh.</p> <p>"Tvärtemot-strategin" kan sammanfattas i tre punkter.

1. Gå inte in med tidig finansiering.</p> <p>- Eftersom det är så svårt att hitta rätt, och därför så få som tjänat pengar på det, argumenterar Joakim Westh.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här