Startup

Vaskar guld bland små mobilföretag

Tre vise Ericsson-män blir riskkapitalister. Joakim West, Mats Lindoff och Björn Olsson har startat Ema Technology. Foto: Helen Ahlbom
Tre vise Ericsson-män blir riskkapitalister. Joakim West, Mats Lindoff och Björn Olsson har startat Ema Technology. Foto: Helen Ahlbom
Ema Technology har hittat tre guldklimpar bland unga mobilföretag: Bloo, Tat och Resque. Grafik: Jonas Askergren
Ema Technology har hittat tre guldklimpar bland unga mobilföretag: Bloo, Tat och Resque. Grafik: Jonas Askergren

Tre tidigare Ericssonchefer ska vaska fram guldkornen bland landets unga mobilföretag. Deras recept för framgång är att "göra tvärtemot". För ett år sedan bildade trion riskkapitalbolaget Ema Technology, och nu jobbar var och en "minst halvtid" för det nya bolaget.

Publicerad

<p>Det är en namnkunnig skara. Joakim Westh som varit Ericssons strategichef. Björn Olsson som senast var chef för Ericssons största affärsområde System. Och Mats Lindoff som varit teknikchef för Sony Ericsson. </p> <p>Ingen av dem har varit riskkapitalist tidigare. </p> <p>-Så vi analyserade varför andra misslyckats. Och bestämde oss för att göra lite tvärtom, säger Joakim Westh.</p> <p>"Tvärtemot-strategin" kan sammanfattas i tre punkter.

1. Gå inte in med tidig finansiering.</p> <p>- Eftersom det är så svårt att hitta rätt, och därför så få som tjänat pengar på det, argumenterar Joakim Westh.

2. Jobba inte med många bolag. </p> <p>- Många väljer att ha en stor portfölj för att minska riskerna. Men vi vill vara säkra på att kunna ägna bolagen mycket tid, säger Björn Olsson. </p> <p>Trion har hittills gått in i tre bolag, men anser att sju är max.

3. Dra inte ihop kapital med kort tidsperspektiv. </p> <p>- Eftersom vi vill satsa långsiktigt. Och därför jobbar vi med vårt privata kapital, säger Joakim Westh. Hur stort det är vill han inte avslöja. </p> <p>Trion söker bolag som jobbar med produkter och tjänster med koppling till mobil kommunikation, med slutanvändaren i fokus. De specialstuderar fem-sex underområden, varav mobil betalning är ett. </p> <p>Tillsammans har de hittat 75 småbolag inom dessa områden bara i Sverige.


- Det är många fler än jag trodde vi skulle hitta, säger Mats Lindoff. </p> <p>Efter att ha gått igenom bolagen, varav 30 "verkligen på djupet", återstår just nu en hemligstämplad "hot-list" på fem stycken. För att hamna där måste företagets grundteknik kunna användas för många olika tillämpningar. </p> <p>- Företaget Tat till exempel, har ett verktyg för användargränssnitt, som kan användas till mycket. För Android, för en Ipad eller en lastbil, säger Mats Lindoff.</p> <p>För att plats i Emas portfölj krävs också att företaget har tagit fram en affärsmodell och har en första kund. </p> <p>För att trion ska bli riktigt exalterad får bolaget heller inte ha för många ägare.
- Det komplicerar ofta bara saker och ting, säger Joakim Westh. </p>

Trions tre tips för entreprenörer

 1. Ha tålamod
  Det tar inte fem år att lyckas. Vanligare är 15-20 år. Så ta inte in för mycket pengar för tidigt. Det resulterar bara i många ägare med olika viljor.
   
 2. Förstå marknaden
  Lär er alla aktörers roll, hela värdekedjan på mobilmarknaden. Det är lätt att glömma bort operatörernas och mediaindustrins roll.
   
 3. Byt ledning
  Samma vd passar sällan för alla faser företaget går igenom.