Miljö

Vart sjunde barn andas giftig luft

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vart sjunde barn i världen lever på en plats där luften är så förorenad att de riskerar att dö före fem års ålder, enligt en studie av Unicef.

Publicerad

Över 300 miljoner barn riskerar att utveckla allvarliga hjärnskador och skador på lungor och hjärta på grund av att de andas in luft som är minst sex gånger mer förorenad än de internationella riktlinjerna.

Studien, som publicerats av FN:s barnfond Unicef, släpps bara en vecka före klimatmötet i Marocko den 7-18 november. Den uppmanar världens ledare att omedelbart ta till drastiska åtgärder för att minska föroreningarna.

– Luftföroreningar är den största orsaken till att över 600 000 barn under fem år dör varje år och det utgör varje dag ett stort hot mot miljontals barns liv och framtid, säger Anthony Lake, vd för Unicef.

De främsta orsakerna till föroreningar är fordonsutsläpp, fossila bränslen, damm och brinnande avfall. Men även inomhusluften förorenas av kol och trä som används för matlagning och uppvärmning, enligt studien.

Sämst är luften i södra Asien, där cirka 620 miljoner barn bor, följt av Afrika med 520 miljoner och östra Asien och Söderhavsområdet med 450 miljoner.