Digitalisering
Varning för nätattacker i jul

Under de kommande storhelgerna kommer nätets vandaler att slå till med nya stora överbelastningsattacker, varnar IT-jätten Akamai.
Attackerna har blivit allt mer kraftfulla det senaste året.
Nätattacker som stänger ner stora sajter och tjänster har blivit vanligare och mer uppmärksammade. Akamai varnar för en ny våg av stora attacker lagom till jul.
Enligt David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, finns det historiskt stöd för en sådan varning. Förra julen slogs bland annat de populära speltjänsterna Playstation Network och Xbox Live ut av överbelastningsattacker.
Men de som ligger bakom attackerna behöver nödvändigtvis inte vara särskilt illasinnade, tror David Jacoby. I stället kan det helt enkelt handla om att vara uttråkad.
– De som ligger bakom de här attackerna kanske är tonåringar som går i skolan, eller något äldre personer som har ett jobb men är lediga. Och är man ledig blir man lätt lite uttråkad och kan göra lite som man vill, säger han.
I en rapport om säkerhetsläget på internet för årets tredje kvartal konstaterar Akamai att antalet distribuerade överbelastningsattacker (ddos) har ökat med över 70 procent jämfört med samma kvartal förra året. Samtidigt har attackerna blivit mer kraftfulla. Under det gångna kvartalet noterades den högsta bandbreddsanvändningen hittills i två separata attacker: 629 Gbps respektive 555 Gbps.
629 gigabit per sekund motsvarar ungefär 31 000 personer som samtidigt tittar på en Netflix-film i den allra högsta HD-kvaliteten eller runt 250 000 Spotifylåtar i högsta kvalitet som streamas samtidigt.
Förklaringen till den ökade kraften i attacken är enkel, menar David Jacoby.
– Folk får snabbare och snabbare uppkoppling hela tiden. Tänk dig att prylar hos hundra personer blir hackade och de sitter alla på en gigatbitlina (uppkoppling med 1 Gbps i hastighet). Det är hundra gigabit per sekund, säger han.
Boven i dramat heter uppkopplade datorer och prylar med dålig säkerhet och dåliga lösenord som kapas och samlas i så kallade botnät. När flera stora nättjänster med miljontals användare slutade att fungera förra månaden var det just ett botnät, Mirai, som slog till.
– Det är uppbyggt av nätverksuppkopplade prylar. Alltså inte datorer utan webbkameror, nätverksdiskar, routrar och andra prylar, säger David Jacoby.
– Om folk bytte standardlösenordet innan de kopplade upp sina prylar skulle Mirai inte ha funnits.