Innovation

Världsvattenveckan: Gammal kunskap blev prisad dammteknik i Indien

Ikväll får han Stockholm Water Prize 2015. Rajendra Singh moderniserade gammal indisk visdom kring hur regnvattenflöden kan bromsas med hjälp av små dammar på indiska landsbygden.

Publicerad

Rajendra Singh, från Indien, har bidragit till att sju floder återuppväckts i regionen Rajasthan, en delstat i nordvästra Indien med flera öknar och ett omfattande jordbruk.

Bedriften bottnar i ett mångårigt arbete för att se till att bromsa hällregnet som faller under monsunerna genom att bygga små dammar, kallade "johads".

Filosofin är helt annorlunda än för vanliga dammar, berättar Jens Berggren, som ansvarar för priset på SIWI, Stockholm International Water Institute, som anordnar Världsvattenveckan.

- Men det handlar inte om att spara vattnet på ytan, utan snarare om att bromsa det och hjälpa det ned i marken.

Han berättar att man bygger dammar och invallade området, fast med otäta bottnar, på speciella platser där det finns genomsläpplig sand, eller intill berg med sprickbildningar.

Syftet är att samla vatten som lokalbefolkningen kan använda och samtidigt öka grundvattennivån. Grundvattennivåerna har stigit kraftigt, och floderna återvänt.

Redan i mars utsågs Rajendra Singh till vinnare av Stockholm Water Prize 2015 - och ikväll får han det internationellt prestigefyllda priset i sin hand av kung Carl Gustaf vid en bankett i Stadshuset i Stockholm.

Singh studerade medicin, och hade tänkt öppna små hälsokliniker på landsbygden i Rajasthan i slutet av 80-talet, när han fick insikter om vattenbehoven. Torka ledde till att lägre skördar och avfolkning. Han startade sedermera en organisation som nu driver arbetet.

Omkring 11 000 smådammar har nu byggts i Rajastahn och detta har åstadkommit en vändning i den ekonomiska utvecklingen på många håll i delstaten.

Jens Berggren berättar hur han besökt byar som det bokstavligen sprungit som grönskande oaser ur torr ökenmark, och där nu grödor som vattenmeloner odlas.

Monsunregnet faller bara under en kort perioder varje år, kanske bara under en vecka, och då gäller det att bromsa vattenströmmarna. I närheten av dammarna har också växtligheten ökat, vilket i sin tur saktar ned vattenflödena.

- Jag skulle säga att Singh moderniserat det gamla sättet som fungerade bra före den brittiska kolonialtiden och skapat en möjlighet att använda gammal teknik i vår tid, säger Jens Berggren. Kunskaperna är på väg att sprida sig i Indien, och även utomlands.

Enligt Jens Berggren var Rajendra Singh nyligen inbjuden till Storbritannien, där man får översvämningar under vissa tider på året.

- Samma tekniks som används till skydda mot torkan, kan också används i England för skydda mot översvämningar.

Och nu är fler länder intresserade: Slovakien, Sydkorea, Kina och USA (Kalifornien).

I går kväll prisades också den 19-årige amerikanen Perry Alagappan - i klassen unga forskare - för att ha konstruerat ett förnybart vattenfilter.

Med hjälp av tunna kolrör i nanostorlek, inbäddade i materialet Quarts woll, som innehåller mycket fibrer, har han åstadkommit en reningsteknik som, berättar han för Ny Teknik, i princip kan användas för att rena förorenat vatten från alla typer av metaller.

Eftersom rören är av nanostorlek ökar den yta som metallerna kan binda in till, förklarar han. De är dessutom behandlade i syfte att underlätta absorptionen av metallpartiklar.

Vad ska han då göra i framtiden?

- Om två veckor börjar jag läsa till civilingenjör på Stanford-universitetet. Sedan ska jag också publicera mina resultat så att de blir "open-source", berättar Perry Alagappan, som kommer från Texas och nyligen gått ut high school.

Gilla Ny Teknik på Facebook