Innovation

Världspremiär för Crispr-redigerade tomater i Japan

Japanska Sanatech har börjat sälja crisprade tomater på den inhemska marknaden. Genrebild. Foto: Pixabay
Japanska Sanatech har börjat sälja crisprade tomater på den inhemska marknaden. Genrebild. Foto: Pixabay

Ett japanskt startup-bolag har börjat sälja sina Crispr-redigerade tomater till konsument. Tomaterna innehåller högre nivåer av en aminosyra som förknippas med en sänkning av blodtrycket.

Publicerad

Det japanska start up-bolaget Sanatech (där ”sana” är latin för hälsa) har i samarbete med universitetet i Tsukuba utvecklat en ny slags tomat med hjälp av gensaxen Crispr. Tomaten ska innehålla fyra till fem gånger så höga halter av den naturligt förekommande aminosyran Gaba (gamma-aminosmörsyra). 

Varför gör de detta? Sanatech lutar sig mot de rapporter som framhäver att Gaba kan sänka blodtrycket och verka stressreducerade. Det finns redan tomater på marknaden med förhöjda nivåer av Gaba, men detta har producenterna åstadkommit med hjälp av andra metoder som är mer arbetsintensiva och ger sämre skörd, enligt Sanatech.

Och nu har deras tomat, som på engelska kallas Sicilian Rouge High Gaba, alltså nått konsumenter i Japan, berättar bland annat New Scientist. Det är den första tomat som redigerats med hjälp av den Nobelprisvinnande gensaxen som har nått marknaden.

Räknas som genmodifierade inom EU

I Japan räknas den crisprade tomaten inte som en genetiskt modifierad organism, men plantor och frukter som förändrats med hjälp av Crispr och säljs ska ha en särskild märkning.

Inom EU regleras Crispr-grödor som genmodifierade organismer, vilket innebär att de måste genomgå en ofta lång och kostsam prövning. Enligt de som förespråkar tekniken har detta bromsat utvecklingen av Crispr-grödor inom unionen. Men i Storbritannien, som inte längre är EU-medlem, har man nyligen godkänt ett fältförsök där vete ska förändras med hjälp av Crispr.

Det finns än så länge inga planer på att sälja den genredigerade tomaten utanför Japan.