Innovation

Världspremiär för Crispr-redigerade tomater i Japan

Japanska Sanatech har börjat sälja crisprade tomater på den inhemska marknaden. Genrebild. Foto: Pixabay

Ett japanskt startup-bolag har börjat sälja sina Crispr-redigerade tomater till konsument. Tomaterna innehåller högre nivåer av en aminosyra som förknippas med en sänkning av blodtrycket.

Publicerad

Det japanska start up-bolaget Sanatech (där ”sana” är latin för hälsa) har i samarbete med universitetet i Tsukuba utvecklat en ny slags tomat med hjälp av gensaxen Crispr. Tomaten ska innehålla fyra till fem gånger så höga halter av den naturligt förekommande aminosyran Gaba (gamma-aminosmörsyra). 

Varför gör de detta? Sanatech lutar sig mot de rapporter som framhäver att Gaba kan sänka blodtrycket och verka stressreducerade. Det finns redan tomater på marknaden med förhöjda nivåer av Gaba, men detta har producenterna åstadkommit med hjälp av andra metoder som är mer arbetsintensiva och ger sämre skörd, enligt Sanatech.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här