Populärteknik

Världsmästare på Formel 1-motorer

Första året Brawn GP ställde upp i F1 vann de både konstruktörs- och förar-VM. Foto: Brawn GP
Första året Brawn GP ställde upp i F1 vann de både konstruktörs- och förar-VM. Foto: Brawn GP
Ola Källenius. Foto: Mercedes-Benz
Ola Källenius. Foto: Mercedes-Benz
Världsmästarmotorn Mercedes-Benz FO 108W. Foto: Mercedes-Benz
Världsmästarmotorn Mercedes-Benz FO 108W. Foto: Mercedes-Benz
Jenson Button är årets F1-mästare. Foto: Brawn GP
Jenson Button är årets F1-mästare. Foto: Brawn GP
Mercedes-Benz C199 SLR McLaren. Foto: Cars en travel
Mercedes-Benz C199 SLR McLaren. Foto: Cars en travel

Bakom den sensationella succén för Brawn GP och Jenson Button, som blev årets Formel 1-mästare, finns svensken Ola Källenius.Det är hans motor som hittas under huven på världsmästarbilen.

Publicerad

Svenska Ola Källenius är både en doldis och superkändis i Formel 1-världen.

Hade det funnits en tävlingsklass för F1-motorer hade han blivit årets världsmästare.

Men det är bara i de inre kretsarna som Ola Källenius är välbekant. För den stora F1-publiken är han praktiskt taget okänd.

Ändå är det Ola Källenius som ansvarat för såväl design som utveckling och tillverkning av den motor som sitter i världsmästaren Jenson Buttons och trean Rubens Barrichellos bilar i teamet Brawn GP.

Motorerna det handlar om är Mercedes-Benz FO 108W, som är konstruerad och tillverkad vid Mercedes-Benz High Performance Engines, HPE, i Brixworth i England.

Där har Ola Källenius varit vd sedan 2004 och basat över 500 personer.

- Jag tror att Ola Källenius har varit mycket viktig för Mercedes F1-satsning, säger Janne Blomqvist, F1-expert och mångårig tv-kommentator av sporten.

I år har nya regler gjort att de olika tillverkarnas motorer ligger ganska nära varandra när det gäller prestanda och tillförlitlighet.

- Men Mercedes sticker ut. Bilarna med deras motorer ligger alltid främst när det gäller toppfart. Det jag har hört är att de har smörjmässigt lägre friktion i sina motorer, säger Janne Blomqvist.

Det bekräftas indirekt av Ola Källenius.

- Ett av de viktigaste områdena där vi fortfarande har utvecklingsmöjligheter är bränsle och smörjning, där vi arbetar i nära samarbete med Exxon Mobil, säger Ola Källenius på McLarens webbplats.

I år finns Mercedes motor i de sex tävlingsbilarna från McLaren, Brawn GP och Force India.

Det är bara vid två av årets 17 lopp som ingen av dessa bilar funnits på prispallen.

Men Ola Källenius har inte bara jobbat med F1-motorer. Under 2003 var han chef för utvecklingsprojektet som ledde fram till en av världens snabbaste serietillverkade bilar, Mercedes-Benz SLR McLaren.

Ola Källenius har arbetat för Mercedes ända sedan 1993, då han som 24-åring antogs till International Management Associate Programme of Daimler-Benz, där flertalet av dagens Mercedeshöjdare har drillats under ett drygt år.

Nu har emellertid Ola Källenius tagit en paus från utvecklingen av värstingmotorer. I juli flyttade han från England till USA tillsammans med sin fru och tre söner. Där är han styrelseordförande och vd för Mercedes-Benz US International och leder 3 000 anställda, som tillverkar Mercedes M-Class, R-Class och GL-Class.

Och, som sagt, hade det funnits en F1-klass för motorer hade Ola Källenius kunnat ställa upp en VM-pokal i sin nya bostad i USA.