Populärteknik

Varför utrustar USA atomubåtar med laser?

Atomubåten USS Virginia (SSN 774). Foto: Wikimedia Commons
Atomubåten USS Virginia (SSN 774). Foto: Wikimedia Commons

Amerikanska atomubåtar kan utrustad med laser. Laser fungerar inte särskilt bra under vattenytan. Så varför planerar man för detta?

Publicerad

Atomubåtar drivs av en mindre kärnreaktor, fördelen med det är att den kan stanna under ytan längre än vanliga ubåtar. Nu skriver Popular Mechanics att den amerikanska flottan planerar att utrusta ubåtar av Virginia-klass med högenergilaser. Lasern ska ha egenskaper som kan slå ut drönare och sänka mindre fartyg. Den här typen av ubåtar agerar sällan rena attackubåtar utan smyger snarare runt och samlar information. Så det är minst sagt överraskande, och kanske även omöjligt?

Laservapen är extremt effektiva. De attackerar i ljusets hastighet och är lämpliga att sätta på flygplan, markbundna fordon och även båtar. Men ubåtar? Laser fungerar inte lika bra under ytan. Det finns ett stort hinder att övervinna för att lyckas: fysiken.

Om man tar solen och dess strålar som ett exempel. Solstrålarna dämpar sig så fort de når vattenytan. Desto djupare de når, desto svagare blir de. Vid 1000 meters djup når nästan inget soljus. En laserstråle skulle fungera likadant – den absorberas snabbt av vattnet.

Bortsett från problemet med fysiken finns det dock klara fördelar med att placera den här typen av vapen på en atomubåt. Högenergilaser har ett stort energibehov – vilket kärnkraften på ubåten skulle täcka.

Amerikanska flottan vill inte kommentera uppgifterna, men har enligt sajten lagt ner stora resurser och mycket tid på att utveckla laser för atomubåtar de senaste nio åren. Så uppenbarligen är det här en idé man tror på.

Få externa experter som Popular Mechanics har pratat med ser hur det ska fungera. Så varför väljer man att placera laser på ubåtar? Vad tror du? Hur ska man få det att fungera? Dela gärna med dig av din teori i kommentarsfältet nedan.