Digitalisering

Varför stämmer Huawei Sverige på miljardbelopp?

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Konflikten om Huawei-förbudet har nått en ny nivå. Det kinesiska telekombolaget har nu krävt skadestånd på minst fem miljarder kronor. Justitiekanslern: ”Svenska staten har inte godtagit bolagets påståenden.”

Publicerad

Uppdaterad

Vad är det som har hänt?  

Det kinesiska telekombolaget har stämt Sverige, och kräver skadestånd på minst 5,2 miljarder kronor för att de uteslutits ut utbyggnaden av 5g-nätet.  

Stämningsansökan lämnades in till den internationella skiljedomstolen ICSID den 21 januari, något tankesmedjan Katalys var först med att uppmärksamma. 

Orsaken till stämningen ska vara ett investeringsskyddsavtal mellan Sverige och Kina, ett avtal som i sin tur regleras av ICSID.

Varför stämmer Huawei Sverige? 

Hösten 2020 valde Post- och telestyrelsen att, på inrådan av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, stänga ute de kinesiska bolagen Huawei och ZTE ur utbyggnaden av de nya 5g-mobilnäten. Myndigheterna anser att de kinesiska bolagen utgör ett säkerhetshot.  

Huawei har överklagat beslutet i två instanser, men förlorat båda gångerna.  

Redan för ett år sedan hotade Huawei att stämma Sverige för inkomstbortfallet som förbudet innebär.  

Huawei är tydliga med att 5g-förbudet är orsaken till att de drar ärendet inför ICSID. 

”De svenska myndigheternas beslut att diskriminera Huawei och utesluta Huawei från utbyggnaden av 5G har avsevärt skadat Huaweis investering i Sverige”, skriver bolaget i en kommentar till SVT

Hur mycket pengar handlar det om? 

Till en början handlar det alltså om 5,2 miljarder kronor, vilket enligt Huaweis kommentar till SVT representerar ”en bråkdel” av förlusterna som förbudet innebär under perioden 2021-2025.  

Rikard Allvin, som är expert på handelsfrågor och uppmärksammar Huawei-konflikten i en ny bok, säger till SVT att skadeståndskravet i slutänden kan bli betydligt högre. 

– Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det senare, men det är en hejdlös massa pengar, säger Rikard Allvin till SVT. 
Om skiljedomstolen går Huaweis väg kan det i slutänden svenska skattebetalare som får stå för notan. 

Men utgången är långtifrån självklar. Rikard Allvin säger till SVT att det saknas rättspraxis på området.

Hur reagerar svenska staten på stämningen?

– Vi kan bekräfta att det kinesiska bolaget Huawei har ansökt om att starta ett internationellt skiljedomsförfarande hos ICSID, en internationell institution under Världsbanken. Justitiekanslern har hittills inte godtagit några av bolagets påståenden om en överträdelse av investeringsskyddsavtalet, säger Anna Falk, byråchef vid Justitiekanslern, till Ny Teknik.

Justitiekanslern har fått regeringens uppdrag att bevaka statens rätt i ärendet, och har anlitat två juridiska ombud. Dels en internationell advokatbyrå, Arnold & Porter, dels den svenska advokatbyrån Vinge.

Stämningsansöka är ovanlig – möjligen den första i sitt slag.

– Det är såvitt jag vet första gången som ett sådant här ärende kommer så långt att det har getts in en ansökan mot svenska staten vid ICSID, säger Anna Falk.
 

Ny Teknik har sökt Huawei för en kommentar.