Opinion

”Våra storföretag slår inte av på takten”

Foto: Jörgen Appelgren
Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. I över 20 år har vi synat hur mycket svenska företag satsar på forskning och utveckling.

Publicerad

I dag publicerar vi en av Ny Tekniks viktigaste och mest långlivade granskningar. I över 20 år har vi synat hur mycket svenska företag satsar på forskning och utveckling. Årets upplaga av FoU-ligan omfattar 33 företag. Rankningen utgår från antalet FoU-anställda. Årets lista toppas inte oväntat av vår egen telekomjätte Ericsson med 7 500 personer som dagligen jobbar med att forska och ta fram nya produkter och tjänster. Listan visar på en intressant trend. Allt fler närmar sig Ericsson. I år har glappet ner till tvåan Volvo Cars minskat betydligt. En orsak enligt experterna är att biltillverkaren är inne i ett expansivt skede och lyckats plocka över kompetens från Saab.

Totalt har de 33 företagen på listan 40 961 FoU-anställda i Sverige. En förhållandevis hög siffra i internationell jämförelse och en förklaring till att vi fortsätter att vara en starkt framåtriktad nation. Det finns ingen tvekan om att investeringar i forskning och utveckling är ett måste för att vi ska vara konkurrenskraftiga. Därför är det glädjande att våra svenska storföretag inte slår av på takten. Digitalisering och elektrifiering i alla dess former får fortfarande stort utrymme när det kommer till utveckling av nytt. Ta del av hela listan på sidorna 6–7 och läs vad företagen prioriterar kommande år. Diskutera gärna utvecklingen när artiklarna publiceras på nyteknik.se.

För drygt två månader sedan lanserade vi Ny Teknik Premium. Vi låser i dag cirka 30 procent av allt vårt innehåll på nyteknik.se. Det motsvarar cirka 100 artiklar i månaden. Artiklar som vi lägger mer tid och pengar på för att de ska vara värdefulla för dig som läsare. I dagsläget har cirka 35 000 personer aktiverat ett premiumkonto. Jag hoppas att du som ännu inte tagit chansen att göra det (ingår i din tidningsprenumeration) testar tjänsten och tar del av premiuminnehåll som vi publicerar varje dag under sommaren.

Jag och hela redaktionen passar här på att önska dig och alla andra läsare av Ny Teknik en trevlig sommar. Vi syns här i papperstidningen igen den 30 augusti.