Digitalisering

Våra beslut påverkas redan av ai-tjänster

”Olli”, den första självkörande bilen med inbyggd ai-teknik från IBM:s Watson Internet of Things. John Rogers är vd och grundare av Local Motors, som har utvecklat Olli. Foto: Rich Riggins/Feature Photo Servi
”Olli”, den första självkörande bilen med inbyggd ai-teknik från IBM:s Watson Internet of Things. John Rogers är vd och grundare av Local Motors, som har utvecklat Olli. Foto: Rich Riggins/Feature Photo Servi
Ginni Rometty. Foto: John Boal
Ginni Rometty. Foto: John Boal

Svårt att fatta rätt beslut? Snart kommer du att få hjälp av artificiell intelligens.

Publicerad

Om 2016 var året då vi människor fattade ovanligt många irrationella beslut, kan 2017 bli året då vi lämnar över besluten till artificiell intelligens.

Okej, i dessa fejkade nyheters tidevarv är det viktigt att påpeka att det där var en grov överdrift. Mer sant är att ”deep learning”-ai på allt fler områden kommer att ge oss bättre beslutsunderlag.

– Det är ett område där det är stor aktivitet just nu, säger Stefan Carlsson, professor i datavetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Yoshua Bengio, en av världens ledande forskare inom deep learning och just utkommen med en bok i ämnet, säger till Ny Teknik att ai redan fungerar som stöd på många områden, men tillägger:

– Mer intelligens i våra system kommer att göra det påståendet ännu mer sant.

Och Ginni Rometty, vd på IBM, höll inte igen när hon talade om just detta på en konferens tidigare i år.

– Inom fem år kommer varje viktigt beslut, vare sig det gäller näringslivet eller privatlivet, att tas med assistans av Watson.

Det här sker redan runt omkring oss. Tekniken som byggs in i dagens och morgondagens bilar ger stöd åt föraren. I oktober blev finska it-konsultföretaget Tieto ett av det första i världen att utse en artificiell intelligens till fullvärdig medlem i en av företagets ledningsgrupper.

Läs mer:

Ett av de hetaste områdena för tillfället är sjukvården, där spelare som Google och IBM dels utvecklar möjligheter att förutse sjukdomar, dels för att hjälpa läkare ställa rätt diagnos.

Ett iögonfallande exempel är historien om en 66-årig kvinna som hade drabbats av leukemi. Läkarna förstod inte varför hon inte svarade på behandlingen, utan blev allt sjukare. IBM:s artificiella intelligens, Watson, kallades in. Efter tio minuter hade Watson analyserat all data och indikerade att kvinnan hade en annan typ av leukemi än läkarna trott. I dag är hon helt återställd.

Artificiell intelligens blir inte trött, låter inte känslor styra, kan skalas upp till så många versioner som processorkraften i molnet tillåter, och blir smartare ju mer data den matas med.

Kan den komma att fatta besluten åt oss? Pierre Sundgren, internet of things-expert på IBM, nämner ett exempel där man kan datorn borde kunna bestämma, nämligen säkerhetskontrollen på flygplatser.

– Visst, den person som i dag sitter där och kollar på monitorerna är säkert pålitlig och utbildad, men om han eller hon får 10 miljoner i fickan så kanske de släpper igenom den där väskan som innehåller dåliga grejer.

Sundgren tror ändå, precis som sin högsta chef, att majoriteten av beslut i slutändan kommer att fattas av människor, med assistans av artificiell intelligens. Men väckarklockan kan datorn sköta åt dig.

– Den kommer att ta en del beslut baserat på ditt beteende. Om den vet att du alltid går upp klockan sju på morgonen så behöver du inte ställa klockan varje kväll.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!