Populärteknik

Var Zuckerbergs virtuella ben i metaverse en bluff?

Foto: Meta
Foto: Meta

Bilderna på en hoppande Mark Zuckerberg-avatar fick stor spridning efter Metas Connect-konferens. Nu väcks frågor om vad som egentligen visades upp. Var benvideon en bluff?

Publicerad

”Ben kommer snart! Är ni uppspelta?”  

 

På tisdagskvällen inleddes Metas stora utvecklarkonferens Connect 2022, som ägnades helt åt sociala mediejättens stora framtidssatsning på metaverse och vr-plattformen Horizon Worlds.

Presenterades som banbrytande uppdatering

En nyhet som tyckas vara en liten detalj, men som fick stor uppmärksamhet medialt är att vr-avatarerna i Horizon ska få en efterlängtad uppdateringen – nämligen ben. 

Under presentationen fick man se en märkbart uppspelt Mark Zuckerberg som lyfte på sina virtuella ben, och hoppade upp och ner för att demonstrera denna ”banbrytande” uppdatering.

Inspelat i förväg?

Men vad var det som visades upp, egentligen? Enligt vr-reportern Ian Hamilton ska en Metarepresentant uppgett att just detta segment består av animationer som spelats in i förväg med hjälp av så kallad motion capture-teknik.

Det skulle betyda att videon snarare visar hur virtuella ben kan se ut i Horizons Worlds, än ett riktigt exempel på hur uppdateringen faktiskt kommer att gestaltas.

Väcker frågor om plattformen

Det kan tycka vara en petitess, men samtidigt väcks frågor om Metas vr-plattform. Uppdateringen med virtuella ben ska enligt Meta rullas ut inom kort, men om det stämmer – varför får vi inte se funktionen som den verkligen ska bli redan nu?

Tisdagens stora nyhet, bortsett från benen, var att Meta sjösätter ett nytt vr-spår där man riktar sig till företag och professionella användare. Dragloket ska vara Meta Quest Pro, en påkostad vr-hjälm som har tagit teknikbolaget tre, fyra år att utveckla, berättade Oculuschefen Mark Rabkin för Ny Teknik.  

Hjälmen, som ska möjliggöra en vr-användarupplevelse på en ”helt ny nivå” kostar dock nästan 20 000 kronor