Startup
”Vår nya kamera slår allt som Google har”

Den svenska kameran har byggts med inspiration från rymden och spelvärlden. Med den ska robotar och självkörande bilar bli skarpsynta.
Nya industrirobotar byggs för att samarbeta med människor, utan säkerhetsstaket. Det ställer höga krav på sensorerna.
Samma sak gäller för självkörande bilar – det krävs skarp syn även om bilen saknar förare.
– Nu slår vi Google på sensorer för autonoma system. Det här slår allt de har, säger Fredrik Bruhn, vd för nystartade Unibap.
Det svenska bolagets produkt har precis nått marknaden och de första kunderna. Produkten är en smart kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens och avancerad bildbehandling, vilket innebär ett säkerhetskritiskt maskinseende. Den är 14 gånger 10 centimeter med 7 centimeter mellan linserna för att efterlikna människans två ögon.
Det finns också en inbyggd intelligens som bland annat innebär att man kan ge roboten instruktioner genom att tala till den. Det går exempelvis att säga till kameran att skanna av bordet framför den. Man slipper på så sätt avancerad robotprogrammering.
Inspiration till kameran har hämtats från rymdteknik och från spelvärlden. Spelkonsoltekniken med kommer från Playstation 4 och kombineras med avancerad felkorrektion och fältprogrammeringskretsar som bland annat finns i Airbus A380.
– I stället för att börja med hobbyelektronik för att skala upp det har vi börjat med det svåraste, mycket datakraft. Därför är detta världens första säkerhetskritiska maskinseende, säger Fredrik Bruhn.
Utvecklingsarbetet har finansierats av grundarna samt Rymdstyrelsen och Kunskapssiftelsen. Kameran kan exempelvis användas när rymdkapslar dockas ihop eller om en robotarm ska greppa något.
Fredrik Bruhn har sin forskningsbakgrund inom rymdteknik och har tillbringat tid hos Nasa i USA. Han deltar också i projektet DPAC vid Mälardalens högskola, där han är adjungerad professor i robotik och avionik. Projektet jobbar med att kombinera rymdteknik, automation och spelteknik för att höja tekniknivån i svensk industri.
Bolaget Unibap omsätter efter 2,5 år 10 miljoner kronor. Nu är det dags att ta in riskkapital för en snabb tillväxt efter lanseringen. I affärsplanen står det att omsättningen ska vara 300 miljoner kronor om tre år. Där finns en tillväxtplan för i första hand Europa och Nordamerika, där en speciell säljare engagerats.
– Nasas tidigare teknikchef John Hines kommer att sälja åt oss. Han sitter ett stenkast från Googles kontor i Kalifornien, säger Fredrik Bruhn.