Digitalisering

Var fjärde e-handlare oroas över Amazon

Bild från ett Amazon-lager i Storbritannien. Foto: TT
Bild från ett Amazon-lager i Storbritannien. Foto: TT

Inom den svenska e-handeln finns en viss oro kring en etablering av den amerikanska näthandelsjätten Amazon, enligt en ny undersökning. Samtidigt lyfts också fördelar.

Publicerad

Av cirka 550 e-handlare som tillfrågats känner var fjärde en stor eller en viss oro över om Amazon kommer till Sverige. En nästan lika stor andel tror även att en sådan etablering skulle kunna påverka deras verksamhet negativt. Det visar en undersökning som Payson har gjort i samarbete med Svea Ekonomi.

– Det har pratats mycket om Amazon, om och när de kommer. Det är svårt att förbereda sig och man ska ha respekt för stora jättar, säger Björn Fant, medgrundare till vitvarusajten hemmy.se.

Han tror att de som främst skulle få det svårt är sajter som säljer produkter av mindre storlek som är lätta att skicka och som många andra aktörer också säljer.

– Där är det lätt för Amazon att slå sig in, säger Björn Fant.

Enligt Emma Lindgren, e-handelsexpert hos Svea Ekonomi, har Amazons etablering på vissa platser i Europa ökat tillväxttakten på e-handelsmarknaden.

"De som riskerar att förlora på ankomsten är de som ligger efter i digitaliseringen och de som helt saknar e-handel", säger hon i en kommentar.

Majoriteten e-handlare, 55 procent, uppger dock att de inte känner oro över om Amazon kommer till Sverige. Fem procent tror att det skulle kunna påverka deras affär positivt.

– Amazon innebär också en möjlighet. Det går att sälja produkter via deras sajt och det har en del svenska e-handlare börjat göra i Europa, säger Björn Fant.

Att den europeiska marknaden består av så många olika länder, samt att Amazon inte har en lika välutvecklad logistikinfrastruktur på plats i Europa försvårar framfarten, tror Björn Fant.

– I USA är Amazon ett fantastiskt företag. I Europa tror jag att det finns lite mindre anledning till oro, säger han.

Samtidigt tror han att Amazon kan bidra till att sätta press på logistikfirmorna i Sverige att bli bättre.