Digitalisering

Vändningen: Apple släpper betalmonopolet i App Store

Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: TT
Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: TT

Iphone-tillverkaren kapitulerar och öppnar för tredjeparts-betalningar via App Store i Sydkorea.

Publicerad

Apples och Googles järngrepp om appbutikerna, och betalningarna som genomförs där, har mötts av skarp kritik från såväl utvecklare som lagstiftare världen över.

Tech-jättarnas monopol ifrågasätts

Under de senaste decennierna har appindustrin genererat miljardbelopp för utvecklarna – och för Apple och Google, som tar sin del av kakan via transaktionsavgifter för varje appköp.

I slutet av augusti röstade Sydkorea igenom ett lagtillägg menat att stävja teknikjättarnas betalmonopol.

I korthet innebär den nya lagen att Apple och Google måste tillåta utvecklare att lägga till egna, alternativa betalningslösningar i apparna.

Apple slog tillbaka

Den sydkoreanska staten uppmanade därefter Apple och Google att visa hur den nya lagen, som började att gälla i september, ska efterföljas.

Google var först att svara – i november kom beskedet att Androidanvändare i Sydkorea ska ges möjligheten att välja mellan Googles betalsystem och ett annat som apputvecklaren själv valt när köp ska genomföras.

Apple å andra sidan vägrade att förändra upplägget kring App Store – och hävdade styvnackat att bolaget redan följde sydkoreansk lag, samt att inga regeländringar behövs.

"Reducerad Apple-skatt"

Nu har Apple kapitulerat. Enligt Reuters kommer Iphonetillverkaren att anpassa sig till den nya lagen, vilket innebär att man ska börja tillåta alternativa betalsystem i App Store.

I dag tar Apple 15–30 procent av alla intäkter som genereras via appbetalningar.

I Sydkorea kommer Apple fortsätta att ta ut en "reducerad" avgift från apputvecklare som använder alternativa sätt att betala för exempelvis prenumerationer.

Men bolaget har än så länge inte gått ut med hur stor avgiften – eller när ändringarna träder i kraft.

Epic-striden rasar vidare i USA

Parallellt med detta pågår en utdragen rättstvist i USA efter att Apple kastade ut det populära spelet Fortnite från App Store. Detta efter att utvecklaren Epic kringgått Apples betalningsmodell i spelet.

I november beodrade amerikansk domstol Apple att öppna för alternativa betallösningar i App Store.

Apple har dock överklagat domstolbeslutet till högre instans.