Krönikor

”Välkommen till mitt virtuella jullov”

Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
HTC:s vr-headset Vive, som riktar sig till privatkonsumenter. Foto: HTC
HTC:s vr-headset Vive, som riktar sig till privatkonsumenter. Foto: HTC

KRÖNIKA. Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö lät sin familj och vänner fira storhelgerna med årets julklapp. Så här gick det när gästrummet blev en portal till den virtuella verkligheten.

Publicerad

”Det här är min värsta mardröm”, sa 75-åringen när han plötsligt insåg att han befann sig under vattenytan. Det slog mig att han på riktigt inte ens vill vara i närheten av en strand, än mindre ge sig ut på öppet hav och under inga omständigheter hamna i det.

Jag satte mig vid laptopen och växlade upplevelse, från The Blu till Google Earth. Nu befann sig pensionären ute i rymden. Det var inte mycket bättre det. ”Jag är rädd för höjder också...”

Sent ifjol utsåg Handelns Utredningsinstitut vr-glasögon till årets julklapp. Konsumenterna svarade med att köpa hörlurar i stället, men jag tog utmärkelsen på allvar. Gästrummet fick under jul- och nyårshelgerna bli portalen till den virtuella världen, precis stort nog att tillåta vr i det som kallas ”room scale”, vilket innebär att man rör sig fritt på en utmätt yta.

Läs mer:

Efter att ha testat Googles billiga Cardboard, Sonys Playstation VR, Facebooks Oculus Rift och HTC:s Vive på mässor och pressträffar visste jag att det enda alternativet för mig personligen skulle vara Vive. Den är dyrast på konsumentmarknaden och kräver mest prestanda av datorn, den tynger ner huvudet vid längre vr-omgångar och den har tjocka besvärliga sladdar det är lätt att snava på och snurra in sig i.

Men den ger också överlägset bäst upplevelser. Första gången jag trädde den över ansiktet och huvudet – på spelmässan Gamescom i augusti 2015 – kände jag ett väldigt starkt begär av att få demonstrera tekniken för min familj och mina vännner. Ändå hade jag inte kunnat föreställa mig gensvaret.

Teknik jag tycker är häftig brukar sällan imponera på den betydande del av min omgivning som inte är fullt lika intresserade av prylar och dataspel som jag är. Med Vive var det minst sagt annorlunda. Den vanligaste kommentaren från de tiotalet personer som lämnade gästrummet för den virtuella verkligheten – barn, kvinnor och män mellan 10 och 75 år – var utan tvekan ”men Gud”, tätt följt av ”det här är så coolt” och ”åh wow”.

Ibland skrek de bara, som när en val snärtade till med sin stjärtfena eller när de som 75-åringen insåg att de svävade fritt i rymden. Och även om hans upplevelse blev mer skräckfylld än lustfylld så insåg jag att det kanske finns en poäng med snacket om att vr kan användas i terapiarbeten mot fobier.

Läs mer:

Det fanns fler saker än så att inse. Eftersom detta var första gången jag fick möjlighet att testa virtual reality utanför mässornas hårt regisserade visningar gick det att göra ett par högst ovetenskapliga observationer.

  • Ingen blev illamående. Ingen klagade på yrsel eller illamående och när jag uttryckligen frågade om de känt något obehag kunde ingen erinra sig något sådant.
  • Korta omgångar räcker. Vr är än så länge inget man ägnar flera timmar på raken åt. 15 minuter är lagom. Det var dock flera som ville återvända efter att de fått testa en första gång.
  • Det är en väldigt social upplevelse. Då menar jag inte att man träffar andra i virtual reality, även om just det är något Facebook-chefen Mark Zuckerberg lägger miljardbelopp på. Utan snarare att det är kul att ta del av andras upplevelser. Med de flesta spel och upplevelser går det att på datorskärmen se vad vr-besökaren ser.
  • Den populäraste upplevelsen är inte ett spel. Tioåringen var visserligen mest förtjust i Space Pirate Trainer och dansade runt i gästrummet för att undvika fiendeeld från rymdpirater, men den största wow-faktorn kom från Googles ritprogram, Tilt Brush. Förutom den speciella känslan av att måla i tre dimensioner kan man också ana vilka möjligheter till kreativitet, utbildning och utveckling vr kommer att ge de kommande åren.
  • Det är så här man ska uppleva vr och det är inte så här man ska uppleva vr. Alltså, det är ju fint att mobila lösningar som Cardboard och Samsungs Gear VR når många, tack vare sin låga kostnad.
    Samtidigt är upplevelserna i dem väsensskilda från dem i Vive. Det bekymrar mig om folk tror att de verkligen upplevt vr med något man trycker ner sin mobiltelefon i.

Dessvärre kommer Vive i sin nuvarande form och till sitt nuvarande pris aldrig att locka de stora massorna. Frågan är hur lång tid det tar innan vi får något av Vives kvalitet till samma pris och formfaktor som exempelvis Gear VR.

Det är inget lätt prognos att ge. Jag vet bara att den dagen kommer att vara raka motsatsen till min värsta mardröm.