Övriga nyheter

Vågor och dioder ska fixa klimatet

Vågkraft från Waves4power beönas med utmärkelsen Climat Solver 2012.
Vågkraft från Waves4power beönas med utmärkelsen Climat Solver 2012.

Världsnaturfonden utser sex svenska innovationer som kan minska utsläppen av kolidoxid. Vågkraft och led-belysning för växthus finns med på listan.

Publicerad

För femte året i rad lyfter Världsnaturfonden WWF fram svenska innovationer som har potential att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen i världen. Nu i eftermiddag presenteras de sex företag som får utmärkelsen Climat Solver 2012. Här är hela listan:

*Heliospectra som utvecklar energisnål belysning för växthus. Sensorer läser av hur mycket ljus plantorna behöver och reglerar led-armaturerna.

*Waves4power som utvecklar vågkraftteknik som skapar elkraft ur havsvågor.

*Hination som erbjuder en solcellsdriven lampa som även kan ladda exempelvis mobiltelefoner och mp3-spelare.

*Powerfy som erbjuder mobilladdare som drivs av solel. Företaget vänder sig till världens 500 miljoner mobilanvändare som saknar elektricitet.

*Solelia Greentech som hyr ut och säljer solcellsdrivna laddningsstationer för elbilar och hybrider. Den el som inte används för att ladda fordon kan sparas.

*Emerging Cooking Solutions tillverkar pellets från avfall från biomassa och erbjuder även effektiva spisar i utvecklingsländer.

WWF ser bristen på finansiering som det största hindret för nya klimattekniker och uppmanar finansiella aktörer såväl som politiker att agera.

– I dagarna har Världsbanken i en ny rapport visat att vi går mot en värld med 4 graders temperaturhöjning år 2100. Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, måste vi snabbt överge vårt beroende av ohållbara energisystem och satsa på ren och förnybar energi. Det finns gott om klimatinnovationer med en potential att radikalt minska utsläppen av koldioxid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige i ett uttalande.