Miljö
Vägar rasar efter skyfallen – Polisen: Naturkatastrof
Vägar har börjat rasa efter nattens kraftiga skyfall i Gästrikland. Polisen varnar för att ge sig ut på osäkra vägar där vattnet plötsligt kan ta över.
Det senaste dygnet har det fallit över 160 millimeter regn, dubbelt så mycket som normalt under en hel månad. Värst drabbade är Gävle och Hofors kommuner.
Hofors kommun har intagit stabsläge då det fortsätter strömma ned vatten från bergssluttningarna i ett läge då samtliga vattenmagasin är fulla, rapporterar P4 Radio Gävleborg.
I Gävle står stora bostadsområden helt under vatten efter nattens skyfall. På bilder syns hur både hus och bilar är översvämmade av en brun vattenmassa.
Flera vägar i både Dalarna och Gävleborgs län rasar på grund av de stora regnmängderna, trafiken är därmed kraftigt påverkad. På sin hemsida beskriver polisen situationen som en naturkatastrof.

Räddningstjänsten i Gästrikland är av givna skäl mycket hårt belastad.
– Vi är väldigt belastade av inkommande larm och hittills har vi bara kunnat ägna oss åt samhällsviktiga funktioner, som elförsörjning, it och verksamheter med större värden, säger avdelningschef Anders Andersson vid Gästrike räddningsförbund.
Det betyder att alla privata egnahem får vänta – antalet inringda larm ligger på mellan 500 och 800, enligt Anders Andersson.
Han säger också att framkomligheten på vägar är prioriterad. Inga stora vägar är dock ofarbara och bandvagn har ännu inte behövt sättas in.

Räddningstjänsten i Gästrikland har dock tagit hjälp av brandflyget för att få en överblick av läget i Hofors kommun.
”Inte lämpligt att åka ut med bil nu”
Även Hälsingevägar har påverkats. I Tosätter, i Enånger i Hudiksvalls kommun, har en väg gett vika och bilister har plötsligt tvingats tvärbromsa för att inte åka med i raset. Både polis och räddningstjänst är på plats och skadorna på vägen förvärras hela tiden.
– Det är inte lämpligt att åka ut med bil eller andra fordon just nu. Man vet ju inte vilka vägar som kan ligga i farozonen efter det här regnvädret, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC region Mitt till TT.

Boende i Gävleborgs län uppmanas därför att inte ge sig ut i trafiken om man absolut inte måste och resande uppmanas att inte åka till Gävleborgs län.
På Kungsbäcksvägen i Gävle har jordmassor börjat släppa och räddningstjänsten arbetar med att rädda en byggnad vid campus Kungsbäck från att rasa.
– Det är ett studentboende, ett tvåvåningshus, som just nu håller på att undermineras av regnet. Vi har fått evakuera ett 70-tal studenter och har spärrat av, säger Magnus Jansson Klarin.

Vid 10-tiden hade 161,6 millimeter regn fallit kring Gävle, vilket slår det tidigare dygnsrekordet för största uppmätt regnmängd sedan mätningarna började. Det tidigare rekordet i Gästrikland var 125,8 millimeter.
– Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti, så det har alltså kommit dubbelt så mycket regn på en natt som på en hel månad, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
Även i södra Dalarna har regnovädret märkts av.
– Vi har haft en hel del larm, men vi har klarat oss betydligt bättre än till exempel Gästrike, säger Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.
Under natten körde en postbil ner i ett vattendrag, sedan en bro spolats bort på en enskild väg söder om Borlänge. Chauffören lyckades ta sig upp och sätta sig på taket på bilen, och blev sittande ett par timmar innan han fick hjälp.
Mer regn är att vänta
För Gävleborgs del har det värsta passerat. SMHI har en klass 1-varning för kustlandet. Men fler skurar kan komma in under dagen vilket kan ställa till det ytterligare och en klass 2-varning ligger kvar över västra delen av Gävleborgs län och Dalarna (utom fjällen).
Ovädret rör sig nu västerut över Dalarna där det också väntas mer regn under dagen.
Regnet har översvämmat tågrälsar och perronger och påverkar därför även tågtrafiken. Det är helt stopp mellan Borlänge och Falun. Söder om Gävle påverkas inte trafiken nämnbart.
– Men ska man förbi Gävle går tågen med begränsad kapacitet, det går långsamt, är många förseningar, och alla avgångar kommer inte avgå, säger Pernilla Johansson vid pressjouren på SJ.
För övriga Norrland fortsätter kraftigt regn under dagen som mattas av till kvällen.
En klass 1-varning är utfärdad för Jämtlands län, Västerbottens inland och Norrbotten.
Skyfallen väntas hålla i sig fram till onsdagseftermiddagen.
– Efter det kommer det att fortsätta att vara ostadigt med skurar, men inte med samma intensitet, säger Ulrica Sievert vid SMHI.
På torsdag kväll väntas regnovädret ha dragit förbi på samtliga platser. Sist avtar regnovädret i de nordligaste delarna.