Krönikor
”Våga vara osvensk på Hannovermässan”

KRÖNIKA. ”Mitt råd till svenska företag som ska till Hannover Messe 2019: Våga välja det som verkligen är svensk styrka, våga vara osvensk.”
Hannover Messe, världens största industrimässa, var i år på många sätt en fantastisk mässa med över 5 000 företag och över 200 000 besökare. Men det var några saker som fastnade lite extra.
För det första var det väldigt få svenska företag på plats. För det andra hade fokus skjutits från att skapa en mötesplats för affärer till en mötesplats för trender och teknEn sammanhållen kvalitets- och värdekedja med datadriven productionik.
Det var tydligt att de hallar som lockade mest visade upp olika typer av digitaliseringslösningar som internet of things, robotar och automatisering. Som motpol fanns ”Industrial Supply”, en traditionsenlig underleverantörsmässa där montrarna i stort sett såg lika dana ut.
På nästa års Hannover Messe är Sverige, som första land i Skandinavien, officiellt partnerland till mässan. Detta är fantastiskt stort och roligt, men också ett mycket stort ansvar.
För om vi nu får möjlighet att visa upp svensk industri och vad den står för, för hela världen, vad ska vi då visa upp för något? Vilket budskap vill vi sända? Vilken industriell värdegrund står Sverige för? Och vilka företag ska då representera Sverige? Och framför allt, hur får vi den uppmärksamhet som svenska företag förtjänar?
I samband med aviseringen om att Sverige blir partnerland tog regeringen fram en film med ett tydligt budskap. Kortfattat säger den: ”The real magic happens, when industry and start-ups meet and collaboration at all levels, that’s innovation – the Swedish way”.
Just samverkan lyfts i många undersökningar fram som det område som är svenska företags styrka. Det är lätt att hålla med om det, men samtidigt kommer det att krävas mycket mer än så för att sticka ut.
Det handlar om all lyfta fram det unika med svensk företagsamhet som genereras av samverkan på alla nivåer. Det handlar om vår unika förmåga att skapa innovationer, vår förmåga att ta dessa innovationer till marknaden via startup-bolag, hur vi arbetar med kompetensförsörjning genom jämställdhet och mångfald, hur vår entreprenörsanda skapar nya företag, och framför allt visa upp alla våra teknikintensiva små- och medelstora företag som driver AB Sverige.
Tankesmedjan Automathink tog under hösten fram fem recept för stärkt konkurrenskraft. Ett av dessa recept var att vi måsta arbeta mycket mer med att marknadsföra Sverige som produktionsland. Därför är mitt råd till svenska företag som ska till Hannover Messe 2019: Våga välja det som verkligen är svensk styrka, våga vara osvensk.
Stefan Gustafsson Ledell, sektorchef på Industri Elmia AB, och ordförande för tanksesmedjan Automathink