Populärteknik

Vad är Wordle? Spelet som tagit nätet med storm

Wordle har just nu runt 2 miljoner spelare dagligen på sin sajt. Foto: Jill Mead
Wordle har just nu runt 2 miljoner spelare dagligen på sin sajt. Foto: Jill Mead
I Wordle har du sex försök på dig att gissa ett fem bokstäver långt ord. Foto: Skärmdump
I Wordle har du sex försök på dig att gissa ett fem bokstäver långt ord. Foto: Skärmdump

Det kallas för ett Mastermind för ord. Det både enkla och kluriga spelet har blivit en het trend. Nu finns även en version på svenska.

Publicerad Uppdaterad

Vad är Wordle? 

Från QWOP till Draw Something och Among Us. Ibland verkar det som att hela internet fastnar framför samma enkla spel, samtidigt. Den senaste flugan, som väl få har undgått, är Wordle

Spelet är ett slags Mastermind, fast du ska försöka lista ut ett fem bokstäver långt ord istället för en färgkombination. Varje dag släpps ett nytt ord på Wordles officiella hemsida, och miljontals personer rusar dit för att försöka lösa det.  

Wordle släpptes i oktober 2021, men fenomenet tog fart på allvar under julhelgen och sedan har det bara rasat på. I början av januari loggade 300 000 spelare in varje dag, en vecka senare hade besökarna ökat till 2 miljoner om dagen, enligt The Guardian.

Hur fungerar spelet?  

Du börjar med att skriva in ett ord på fem bokstäver, vilket som helst. Spelet ger dig sedan besked om vilka bokstäver som är rätt och vilka som är fel:

  • Grå bokstav = bokstaven finns inte med i ordet.
  • Gul bokstav = bokstaven finns med i ordet, men är på fel plats. 
  • Grön bokstav = bokstaven finns med i ordet, och är på rätt plats.  

Du har sex försök på dig att gissa rätt ord, och kan sedan dela dina resultat på sociala medier. Vilket många, många personer gör. 

Originalversionen av Wordle hittar du här.

Finns det på svenska?  

Wordles succé har givetvis gett upphov till hundratals kloner, inte minst mobilappar med mer eller mindre skumma betalmodeller. Se upp med vilka du laddar ner. Några versioner på svenska har också dykt upp, med blandad kvalitet.  

Bäst just nu är i vårt tycke Ordsnille, som går att spela gratis i webbläsaren. Det är en variant som tagits fram av utvecklaren Jonas Brusman.  

Vem ligger bakom spelet?  

Originalet har utvecklats av Josh Wardle, sedan tidigare känd för storslagna Reddit-experiment som Place och The Button. Wordle är, förstås, en ordlek på hans efternamn.  

Wardle säger att han utvecklade Wordle för att spela ihop med sin flickvän. Han delade spelet med några vänner och familjemedlemmar, som snart blev besatta av det. Då bestämde han sig för att släppa det publikt på nätet.  

Själv verkar han ha blivit minst sagt överväldigad av spelets framgångar. 

– Det känns ärligt talat inte jättebra att det blivit viralt. Jag känner ett ansvar gentemot spelarna. Jag känner att jag är skyldig dem att hålla igång spelet och se till att allt fungerar som det ska, säger Jos Wardle i en intervju med The Guardian.