Samhälle

Utredning om drönare vid svenska kärnkraftverk nedlagd

Förundersökningen kring de misstänkta drönarflygningarna över svenska kärnkraftverk har lagts ned. Mellan fyra och nio drönare har troligen gjort överflygningar, men längre än så kommer man inte i utredningen.

Publicerad

I januari i år gjordes en stor mängd observationer av misstänkta drönarflygningar på olika platser i Sverige, bland annat vid kärnkraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Tidigt tog Säkerhetspolisen över utredningen av de misstänkta överflygningarna vid kärnkraftverken.

Nu har förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål, beslutat att lägga ned förundersökningen.

Av professionell typ

Den utredning som gjorts visar att mellan fyra och nio drönare troligen gjort överflygningar vid kärnkraftverken.

– De här enskilda drönarna som troligen har gjort överflygningar, där indikerar utredningen att drönarna att de varit av en professionell typ. Det är liksom inga hobbydrönare det här, om man kan kalla det så, säger Hans Ihrman.

"Vägs ände"

Men eftersom det inte går att komma vidare kring vem eller vilka som legat bakom flygningarna, så avslutas förundersökningen.

– Jag kan inte förvänta mig att utredningen ska kunna leda till att någon eller några skäligen kan misstänkas. Då gör jag en bedömning att oavsett vad vi skulle kunna genomföra vidare i den här delen så skulle det inte leda till att någon skulle kunna misstänkas, säger Hans Ihrman och fortsätter:

– Med det sagt så fortsätter underrättelsearbetet kring de här observationerna och analyserna. Men inom ramen för min förundersökning så har det kommit till vägs ände.

Hundratals iakttagelser om drönarflygningar rapporterades in till polisen under slutet av januari. De flesta av dessa har senare kunnat avfärdas, då det exempelvis rört sig om helt legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.