Miljö

Utredde bioflygbränsle – nu anklagas Maria Wetterstrand för jäv

Samtidigt som tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om bioflygbränsle satt hon i styrelsen för ett bolag som vill utveckla bioflygbränsle.

Publicerad

I måndags presenterade det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen publicerade sajten Samhällsnytt uppgifter om hennes roll som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot 392.000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan.

Sedan utredningen presenterades i måndags har aktiekursen för Cortus gått upp över 60 procent, vilket Affärsvärlden skriver om.

Wetterstrand har ökat sitt aktieinnehav

Enligt Finansinspektionens insynsregister har Maria Wetterstrand ökat sitt innehav i Cortus vid fyra tillfällen. Senaste gången var i april förra året, då hon tecknade 295.000 aktier för 40 öre styck. Enligt ägardatatjänsten Holdings hade hon sammanlagt 615.000 aktier den 31 december.

Det var under måndagen – vid lunchtid – som aktien började sticka iväg. Strax innan hade företaget berättat att den anläggning som industriföretaget Höganäs har byggt där Cortus teknik ska användas har fått klartecken att starta tester med naturgas.

– Det är rimligtvis driftsättningen av den här anläggningen som är den största drivkraften till rörelsen. Möjligtvis i viss kombination med eventuell reduktionsplikt för biobränsle, säger Markus Augustsson, analytiker på Jarl Securities till Affärsvärlden.

Maria Wetterstrand uppger att hon inte ser någon intressekonflikt.

– Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sådant här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut, säger hon till Expressen.

Hon har kommenterat ytterligare i ett inlägg via Facebook.

I en kommentar till TT via mejl skriver miljöminister Isabella Lövin (MP) att hennes departement hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men betraktade det inte som en jävssituation

”Min bedömning är att det här inte har påverkat utredningens förslag, men det är olyckligt att misstanke mot utredningens trovärdighet väcks”, skriver miljöministern.

Antikorruptionsexpert: ”En glasklar intressekonflikt”

Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, tycker däremot departementet har en hel del att förklara.

– Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde, säger hon till TT.

– Jag tycker det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation.

Louise Brown anser att regeringskansliet behöver se över sina rutiner.

– Är processerna robusta? Är personerna som tar beslut tillräckligt kompetenta? säger hon till TT.

Cortus grundare har utvecklat förgasningsteknik

Ny Teknik skrev om Cortus Energy juni förra året, när Höganäs invigde den nya vätgasanläggningen. I den ska biomassa förgasas till en energirik syntesgas, som Höganäs ska använda vid sin järnpulvertillverkning.

Uppfinnaren bakom förgasningsprocessen, som kallas Wood Roll, är Rolf Ljunggren, vd och grundare för företaget Cortus Energy. Processen har testats i laboratorieskala hos Cortus i Köping, och ska användas i industriell skala hos Höganäs. Enligt Höganäs och Cortus är det den första anläggningen i världen som i större skala använder sig av denna typ av process.

I november meddelade Cortus att Energimyndigheten stöder ett projekt där företaget ska göra en studie om Wood Roll-processen i kombination med en efterföljande process går att använda för att omvandla syntesgasen till flytande bioflygbränsle.