Samhälle

Utredare: Bromma flygplats kan stängas till 2027

Regeringen bör kunna fatta beslut om Bromma flygplats 2022 och avveckla den successivt åren därefter, enligt regeringens utredare Magnus Persson. Han bedömer att det finns utrymme för Brommas inrikesflyg på Arlanda.

Publicerad

(Uppdaterad)

– Min bedömning är att om man rullar på den här processen så skulle riksdag och regering kunna fatta beslut under nästa år, säger utredaren Magnus Persson på en presskonferens tillsammans med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Magnus Perssons uppdrag har varit utreda en avveckling av Bromma och en flytt av verksamheten och trafiken till Arlanda.

När regeringen väl tar ett beslut om att plocka bort Bromma från tiolistan över basutbudet för flygplatser kan Swedavia, som driver Bromma och Arlanda, gå vidare med en ordnad avveckling under tre till fem år.

– Min bedömning är att om man rullar på den här processen så skulle riksdag och regering kunna fatta beslut under nästa år, säger utredaren Magnus Persson på en presskonferens tillsammans med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).Någonstans 2025–2027 kan Swedavias engagemang i Bromma vara avvecklade, säger Persson.

På frågan om vad regeringen vill säger Tomas Eneroth till TT att det inte råder någon tvekan:

– Min bedömning är att om man rullar på den här processen så skulle riksdag och regering kunna fatta beslut under nästa år, säger utredaren Magnus Persson på en presskonferens tillsammans med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Vi vill lägga ner Bromma och konsolidera inrikestrafiken till Arlanda. Det skulle ge bättre tillgänglighet, bättre underlag för internationellt flyg på Arlanda och dessutom frigöra mark och utrymme på Bromma för bostäder.

Majoritet i riksdagen är emot

Men, understryker Eneroth, riksdagen bör vara med ombord.

Det finns ju en majoritet i riksdagen som har beslutat om en annan inriktning och jag kan ju inte gå vidare utan att jag har stöd i riksdagen, säger Eneroth.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar utredningen för ett oseriöst beställningsjobb.

– En moderatledd regering kommer att riva upp beslutet om vi bildar regering nästa höst, säger hon.

– Att diskutera och gå vidare med nedläggning av Bromma flygplats utan att samtidigt ta in en analys av Arlandas framtid och kapacitet, det är oseriöst och ansvarslöst.

Centerpartiet: Säkerställ inrikestrafiken

Centerpartiets trafikpolitiske talesperson, Anders Åkesson, är inte lika avfärdande som Elisabeth Svantesson och välkomnar att Tomas Eneroth vill överlägga med riksdagen.

– Det är helt rätt. Det lägger ett stort tryck på honom att övertyga riksdagsmajoriteten om en väg framåt, säger Anders Åkesson vars parti fällde avgörandet när riksdagen gick emot regeringens linje i våras.

– Hur säkerställs inrikesflyget och tillgängligheten i hela landet? undrar Anders Åkesson och understryker att det viktigaste är att linjer på orter som Kristianstad, Östersund, Kalmar och andra verkligen får plats och rimliga tider på Arlanda.

Utredaren Magnus Persson bedömer att inrikesflyget ryms på Arlanda på kort sikt, på rimliga villkor. På längre sikt är det Swedavia, inte regeringen, som måste ta ställning till om och hur Arlanda ska utvecklas och om en till bana behövs.

Övertyga riksdagen

Tomas Eneroth hoppas att den stegvisa, ordnade avveckling som utredaren föreslår ska gå hem hos riksdagen och trafikutskottet, som han ska möta om några veckor. Ytterligare ett tungt argument borde vara att det inte är rimligt att driva två flygplatser med stor överkapacitet till priset av ”hundratals miljoner”.

På frågan om Eneroth tror att regeringen kan ta beslut före valet nästa år säger han att det vore bra, inte minst för att alla berörda ska få klarhet. Men beslutet måste kunna stå sig och inte riskera att rivas upp direkt efter ett val.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) hoppas att folk med ”förutfattade” meningar nu läser rapporten och tänker om.

”Flygplatsen kan läggas ned, och Arlanda kan ta över och säkra nödvändig kapacitet”, skriver Bolund i en kommentar.

Tidslinje: Processen om Bromma

14 september, 2020: Statliga Swedavia, som driver Bromma och Arlanda, lämnar på uppdrag av regeringen en analys för en förtida avveckling av Bromma. Bolaget hävdar att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare. En flytt till Arlanda vore att föredra.

21 april, 2021: Regeringen meddelade att den vill avveckla Bromma flygplats och flytta trafiken till Arlanda.

27 april: En utredning tillsätts med Trafikverkets ordförande Magnus Persson vid spakarna. Hans uppdrag var, bland många andra frågor, att gå igenom hur kapaciteten på Arlanda kan säkras för att klara trafiken från Bromma.

2 juni: Riksdagen beslutar om ett tillkännagivande till regeringen att vänta med avvecklingsbeslut till efter pandemin och begär även en plan, före årsskiftet, från regeringen för hur Arlanda ska utökas och utvecklas.

31 augusti: Regeringens utredare Magnus Persson levererar sitt underlag och konstaterar att regeringen redan 2022 kan fatta beslut om en ordnad, stegvis, flerårig avveckling av Bromma.

Hösten 2021: Utredningen går ut på remiss och regering börjar bereda frågan om det är möjligt att ta bort Bromma från basutbudet av flygplatser. Ett beslut kan dock bli fördröjt.