Digitalisering

USA vill stoppa mejl från storspammare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Med hjälp av tiotusentals kapade datorer har en rysk man hjälpt spammare att skicka skräppost över hela världen. Nu har han gripits i Spanien och kommer troligen att begäras utlämnad till USA.

Publicerad

Kelihos, ett nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs, har administrerats av en rysk man som i fredags greps av spansk polis. USA säger att den 36-årige mannen kan ha använt upp till 100 000 infekterade datorer samtidigt i sin verksamhet. Amerikanska myndigheter väntas begära honom utlämnad till USA.

Kelihos har under många år använts för att skicka ut stora mängder skräppost via mejl, även kallat spam.

Mannen, från S:t Petersburg, ska ha använt botnätet sedan omkring 2010. Människor vars datorer kapats har inte varit medvetna om detta.

Botnätet Kelihos tjänster har sålts till personer som velat skicka ut reklam för förfalskade läkemedel och andra former av bedrägerier. Botnätet har också använts för manipulation av börssystem och för att sprida virus genom vilka hackare kan stjäla människors bankuppgifter.

Den gripne ryssen har varit stolt över sitt arbete. Enligt det amerikanska justitiedepartementet har han annonserat ut sina tjänster med skryt som att han varit ”i spam-branschen sedan 1999”.

Läs mer:

”Under de här åren har jag aldrig stått stilla, utan hela tiden utvecklat spamkvaliteten”, ska han ha skrivit.

För lagliga annonser har han tagit 200 dollar, motsvarande nära 2 000 kronor, per miljoner skickade mejl, och för olaglig skräppost och bedrägerier 500 dollar för samma mängd mejl.

Organisationen The Spamhaus Project, som bland annat dokumenterar skräppost och botnät, listar mannen som sjua på listan över världens värsta spammare, och påpekar att han är en av dem som hållit på längst med den kriminella verksamheten.

I USA försöker man nu att få undan trafiken som passerar i botnätet Kelihos genom att omdirigera den till servrar som satts upp av myndigheterna. Användarna ska däremot inte oroa sig över att privat information från de kapade datorerna följer med, enligt de amerikanska utredarna.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!