Säkerhet

USA slutar redovisa offer för drönarattacker

Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Donald Trump har upphävt Barack Obamas presidentorder om att underrättelsetjänsten CIA ska redovisa dödsoffer i amerikanska drönarattacker utanför konfliktområden. Det meddelade presidenten på onsdagen.

Publicerad

Beslutet kan leda till fler drönarattacker, då Trump i allt högre grad använder sig av CIA än militären för att utföra attackerna. Hans beslut kritiseras av människorättsgrupper.

– Trumpregeringens agerande är farligt och ett steg bakåt när det gäller öppenhet kring de civila dödsoffren, säger Rita Siemion på organisationen Human Right First.

Barack Obama utfärdade sitt dekret, en så kallad executive order, för att öka transparensen kring drönarattackerna efter att fått kritik för att ha trappat upp användandet av attackerna, främst för att komma åt terrorister som befinner sig utanför konfliktområden.

CIA har utfört färre drönarattacker under Donald Trump, men i takt med att presidenten planerar att kalla hem amerikanska soldater från Syrien och Afghanistan finns det en risk att drönarattackerna ökar igen.

– Det här är ett djupt olyckligt beslut, inte bara för transparensen, utan för USA:s säkerhet, säger Joshua Geltzer, som arbetade med antiterrorism under Obama och var en av författarna bakom det nu upphävda dekretet, till Washington Post.