Samhälle
USA överklagar för att få Assange utlämnad

USA:s regering kommer under onsdagen att överklaga ett brittiskt domstolsbeslut om att hindra utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Under två dagar ska fallet diskuteras av Storbritanniens högsta domstol.
I januari sade den brittiska domaren Vanessa Baraitser att Assanges psykiska hälsa var för dålig och att risken var stor för att han tar sitt liv vid en utlämning.
Anklagas för dataintrång – och spioneri
USA har uttryckt sin besvikelse över beslutet och menar bland annat att Baraitser har blivit "vilseledd" av Assanges advokat.
Under en preliminär förhandling i augusti beviljade den brittiska högsta domstolen USA:s begäran om att överklaga domen. Oavsett vad domstolen nu beslutar väntar månader, eller till och med år, av juridiska vändor.
USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks offentliggjort. Organisationen avslöjade bland annat hur USA:s militär dödat hundratals civila människor i Afghanistan och Irak.
Assanges försvarare avfärdar anklagelserna som politiskt motiverade.
Stannade på ambassad i sju år
Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott. Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut.
Det svenska rättsfallet hade då redan lagts ner. Men han fängslades för att brutit mot brittiska borgensregler. Han har därefter fortsatt suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.