Digitalisering

USA: Nya it-hot från Nordkorea avvärjda

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT

USA:s regering ger Nordkorea skulden för den världsomfattande it-attacken i våras.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Så sent som i förra veckan avvärjde amerikanska it-jättar en rad nya potentiella cyberhot från diktaturen, enligt Vita huset.

– Facebook stängde av konton och stoppade verkställandet av pågående cyberattacker, medan Microsoft genomförde uppdateringar mot attacker, säger Vita husets säkerhetsrådgivare Tom Bossert, enligt Reuters.

En talesperson för Facebook bekräftar att man i förra veckan raderat konton som varit kopplade till hackergruppen Lazarus, som uppges arbeta på uppdrag av den nordkoreanska regeringen. Microsoft har dock inte kommenterat Vita husets uttalande.

Bossert säger vidare att USA har tydliga bevis på att Nordkorea låg bakom utpressningsviruset Wannacry som spreds över världen i maj, anklagelser han lagt fram i The Wall Street Journal.

Viruset infekterade datorer i omkring 150 länder, även i Sverige, genom att låsa datorns filer och kräva betalning för att de skulle återställas. Totalt drabbades omkring 300| 000 datorer, skriver Reuters.

– Det här var en vårdslös och hänsynslös attack. Den drabbade individer, näringsliv, regeringar och konsekvenserna var bortom ekonomiska. De datorer inom Storbritanniens sjukvårdssystem som påverkades allvarligt satte liv på spel, inte bara pengar, säger Bossert, enligt AP.

Han tillägger att Microsoft spårat attacken till personer med kopplingar till den nordkoreanska regimen. Uppgifterna har dessutom bekräftats av Storbritannien, Australien, Kanada, Nya Zeeland och Japan, enligt Bossert.

Wannacry spreds snabbt genom att utnyttja ett säkerhetshål i Microsofts Windows XP, ett operativsystem som inte längre uppdateras.

I Spanien drabbades telekombolaget Telefonica och i USA logistikföretaget Fedex. Sverige klarade sig relativt bra, men ett 40-tal platser drabbades, däribland industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun.

Enligt The Washington Post pekades Nordkorea ut av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA redan i november, men det har inte gjorts offentligt.