Digitalisering

USA kan vara på väg att lätta på sanktionerna mot Huawei

Foto: Mark Schiefelbein
Foto: Mark Schiefelbein

Snart kan amerikanska företag börja handla med Huawei igen. Det kan innebära att Mate 30 Pro till sist får en komplett version av Android.

Publicerad

Inom en mycket snar framtid kan amerikanska företag få tillåtelse att åter börja göra affärer med bannlysta Huawei. Det säger USA:s handelsminister Wilbur Ross i en intervju med Bloomberg.

Redan i somras öppnade president Donald Trump för att amerikanska företag skulle kunna söka dispens för att handla med Huawei. Hittills har 260 ansökningar inkommit, men ingen har godkänts.

Men Wilbur Ross säger nu till Bloomberg att de ”kommer att komma inom kort”. Även om långtifrån alla bolag på listan kan vänta sig att få godkänt.

”Det säkra draget för de här företagen är att förutsätta att de kommer att få avslag, även om vi förstås kommer att godkänna en hel del av dem”, säger Wilbur Ross.

Om Google är ett av företagen som släpps igenom skulle det innebära att Huawei åter igen kan få en fullständig version av Android på sina mobiltelefoner. Det skulle i sin tur kunna innebära att lanseringen av det nya flaggskeppet Mate 30 Pro till sist blir av.