Digitalisering
Uppkoppling ska rädda patienters liv

På Nya Karolinska i Solna kommer alla patienter att vara uppkopplade dygnet runt. Målet är att rädda liv genom att tidigt upptäcka till exempel risk för hjärtstopp.
När de första patienterna skrivs in på Nya Karolinska kommer de att vara ständigt övervakade. En sensor på fingret som är kopplad till en bärbar elektronikenhet håller koll på puls och syresättning av blodet. Det går även att koppla in elektroder för att mäta EKG och andning. Om något avviker från det normala går ett larm till vårdpersonalen, något som kan rädda liv.
– Vi vet till exempel att hälften av de patienter som får hjärtstopp uppvisar tydliga avvikelser åtta timmar innan. För 25 procent syns samma avvikelser två dygn före hjärtstoppet, säger David Konrad, överläkare och verksamhetschef på anestesi, operation och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.
I dag är det bara vid intensivvård och operationer som patienterna kopplas upp för att mäta parametrar som puls, andning och EKG kontinuerligt.
På vanliga vårdavdelningar görs rutinkontroller tre gånger per dygn. Det nya är att även dessa patienter kommer att vara ständigt uppkopplade till vårdsystemet. När de är uppe och går bär de med sig kontrollenheten i en liten påse som hänger runt halsen. Signalerna skickas därifrån trådlöst via wifi.
Vårdpersonalen kan när som helst gå in och titta på patientens värden. All data samlas dessutom i en databas som till exempel kan användas för forskning.
– Att monitorera patienter på det här sättet på vanliga vårdavdelningar är helt unikt och vi är bara i början av den här utvecklingen. Det här är det första steget men långt ifrån det sista, säger David Konrad.
Han ser till exempel ett behov av att fortsätta följa patienter även efter att de skrivits ut från sjukhuset.
Nya Karolinska är fortfarande i byggskedet och de första patienterna ska tas emot i slutet av året. Sjukhuset ska vara helt färdigt 2018.