Samhälle

Upphittarna vann över greven – får rätt till meteoritfynd

Upphittarna har rätt till den spektakulära järnmeteoriten. Arkivbild. Foto: Naturhistoriska riksmuseet
Upphittarna har rätt till den spektakulära järnmeteoriten. Arkivbild. Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Meteoriten som hittades utanför Enköping är lös egendom. Därför får upphittarna behålla det spektakulära fyndet, beslutar Uppsala tingsrätt.

Publicerad

I november 2020 slog en 14 kilo tung rymdsten ned utanför Enköping. Meteoriten hittades till slut i februari 2021 av Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg, som hävdat att allemansrätten borde gälla och att stenen därmed var deras.

Greve Johan Benzelstierna von Engeström däremot ansåg att fyndet borde tillfalla honom då det slog ned på hans ägor på Refvelsta gods.

Fallet är unikt i svensk rättshistoria och lagstiftningen gav inte någon tydlig vägledning på förhand. Man får inte ta sten från annans mark, enligt brottsbalken, men för fornfynd finns det särlagstiftning. Meteoriter nämns inte överhuvudtaget.

På tisdagen slog Uppsala tingsrätt att upphittarna har rätt till meteoriten. Enligt rätten räknas stenen som lös egendom.

"En nyss fallen meteorit kan inte anses utgöra en sådan naturprodukt som omfattas av allemansrätten. Allemansrätten har däremot betydelse på det sättet att den ger en rätt för var och en att leta efter meteoriter på annans mark, så länge fastigheten inte skadas. Detta gäller oberoende av en meteorits värde", säger rådmannen Markus Tengblad i ett pressmeddelande.

Meteoriten förvaras sedan tidigare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.