Digitalisering

Uppgifter: Musks rymdinternet Starlink aktiverat i Iran

Ett pärlband av Starlink-satelliter fotograferade med lång slutartid över Kansas i USA. Arkivbild. Foto: Reed Hoffmann/AP/TT

Satellitnätverket Starlink är i gång i censurens Iran, enligt Elon Musk. Men ett problem kvarstår – mängder av internetterminaler måste smugglas in i landet.

Publicerad

Starlink, utformat av rymdföretaget Space X, är ett nätverk av satelliter som ska ge trådlöst internet med låg latens över hela jorden.

Internet blockerad av regimen

Efter att regimen i Iran strypt landets tillgång till internet, vädjade iranska medborgare på Twitter till Elon Musk att han skulle aktivera satellitnätverket över landet.

Detta ska ha skett i söndags. Uppgifterna kommer från Karim Sadjadpour, adjungerad professor vid Georgetown University i USA, som säger att han har varit i direktkontakt med Elon Musk.

I våras aktiverades Starlink-nätverket i Ukraina för att underlätta internetkommunikationerna i kampen mot Rysslands invasion. Elon Musk och Space X skeppade även gratis Starlink-utrustning till landet.

Stöttas av utrikesdepartementet

En väsentlig skillnad mellan länderna är att USA:s handelsblockad mot Iran skulle kunna hindra leveranser av det slaget. Elon Musk uppgav i förra veckan att Starlink skulle begära undantag från sanktionerna – och det verkar ha gett effekt.

I fredags meddelade USA:s utrikesdepartement att man har lättat på sanktionerna som förbjuder amerikanska internettjänster och kommunikationsnätverk att vara verksamma i Iran. 

Vill säkra internettillgången

En högt uppsatt tjänsteman säger till tidningen Ars Technica att representanter från bland annat USA:s nationella säkerhetsråd, har fört samtal med Starlink om hur satellittjänsten ska kunna erbjudas i Iran.

– Vi stöttar alla metoder och initiativ för att utöka och säkra internettillgången i Iran, säger den anonyme tjänstemannen till sajten.

Även om Starlinks satellitnätverk är aktiverat över Iran så återstår ett stort hinder. För att tjänsten ska fungera krävs nämligen att användarna också få tillgång till markterminaler, som tar emot och skickar data till Starlinks satelliter.

Måste smugglas in

I Ukraina välkomnades försändelserna med Starlinkhårdvara med regeringens välsignelse och öppna armar. I Iran är situationen annorlunda. 

– Regimen kommer inte att tillåta införseln. I stället krävs det att någon eller några köper terminaler och smugglar in dessa i Iran, vilket är förenat med stor risk, säger Elon Musk i en kommentar till Financial Times.

Detta har hänt i Iran

Den 13 september greps 22-åringen Mahsa Amini i den iranska moralpolisen i huvudstaden Teheran. Detta ska ha skett eftersom hon inte burit sin slöja på ett korrekt sätt.

Hon fördes sedan till sjukhus efter att ha drabbats av en hjärtattack, hävdar polisen. Den 16 september avled Mahsa Amini på sjukhus. Kvinnas familj tror inte på polisens förklaring och säger 22-åringen utsatts för svår misshandel.

I samband Mahsa Aminis begravning bröt det ut protester, som sedan har spridit sig. När den här texten skrivs, den 27 september, har tusentals personer gripits och minst ett 50-tal människor dött i oroligheterna, enligt oberoende observatörer.

Läget i Iran, i praktiken i en religiös diktatur, beskrivs som alltmer akut i internationell media.