Digitalisering

Uppgifter: Efter hajpade M1 – nu produceras Apples M2-chip

Här är Apples M1-chip. Nästa generation M2 snart här? Foto: Apple
Här är Apples M1-chip. Nästa generation M2 snart här? Foto: Apple

Apple förändrade spelplanen när man lanserade sitt egenutvecklade chip M1. Nu påstås teknikjätten vara redo för nästa steg: uppföljaren M2 ska vara i produktion och kan snart lanseras.

Publicerad

Apple har sedan länge designat chip avsedda för Iphones och Ipads. Men det var först förra året som man lanserade det mycket omskrivna datorchipet M1 Apple Silicon. Det blev starten på ett stort skifte för teknikjätten som numera bygger datorer som är snabbare och mer energieffektiva genom att flera funktionsblock har samlats på ett och samma chip.

Intels x86-processorer är nu ett minne blott. Nu snackar vi istället en egendesignad pc-processor och den bygger på samma arkitektur, Arm, som systemkretsarna i Iphone och Ipad.

Ny Teknik har testat både Macbook Pro och Macbook Air som begåvats med det nya chipet. Experterna Kalle Wiklund och Simon Campanello ägnade dessutom en hel chatt åt att reda ut varför M1 är så bra.

Då kan M2 levereras

I Macbook Pro-testet beskrivs Apple Silicon som ett ”makalöst mellanspel”, men att vi nu blickar framåt. Och låt oss! Nikkei rapporterar att uppföljaren till M1 redan är på gång. Nästa generations processor M2 påstås redan ha börjat massproducerats och ska vara redo levereras i juli.

Chipet tillverkas av TSMC och man kommer att använda den senaste produktionstekniken för halvledare, N5P (5-nanometer plus).