Digitalisering

Uppgifter: Amazons e-handel till Sverige i sommar

Amazons näthandel kan landa i Sverige tidigare än väntat. På bilden företagets vd Jeff Bezos. Foto: TT
Amazons näthandel kan landa i Sverige tidigare än väntat. På bilden företagets vd Jeff Bezos. Foto: TT

Uppgifterna hopar sig. Allt mer talar för att Amazon är på väg att lansera sin nätbutik i Sverige – och det tidigare än vad många har trott.

Publicerad

I flera år har det cirkulerat uppgifter om att näthandelsjätten Amazon är på väg till Sverige. Under våren har ryktena intensifierats, och nu går journalisten Lasse Winkler, tidigare chefredaktör för Svensk Bokhandel, ut med en tvärsäker förutsägelse.

– Amazon kommer till Sverige i sommar. Men böcker kommer inte först, säger Lasse Winkler i det senaste avsnittet av Förlagspodden.

Han vill inte säga något om källorna, men uppger att det handlar om uppgifter från flera oberoende parter.

Exakt vilka prylar som Amazons svenska filial kommer att sälja vid lansering slår han inte fast under podden. Men på sikt handlar det, likt i andra länder, om en bred marknadsplats som kommer att konkurrera med hela floran av inhemska e-handlare.

– Amazon kommer till Sverige nu, och de kommer med alla sina varor. Så det är inte bara bokhandeln som ska vara orolig, utan det är alla. Det kommer att bli en huggsexa. Det kommer att bli ett blodbad i detaljhandeln tror jag, säger Lasse Winkler.

Uppgifterna från Winkler kommer ett par veckor efter att Breakit kunde avslöja att Amazon startat ett svenskt dotterbolag med följande verksamhetsbeskrivning:

”Upphandling och distribution av produkter och tjänster via webbsidan Amazon.se eller från annan webbsida inom Amazonkoncernen samt att bedriva kommersiell, eller finansiell verksamhet samt förvaltning och administration av sådan verksamhet.”

Breakit uppger också att Amazon har börjat rekrytera nyckelpersoner till satsningen. Samtidigt finns uppgifter om att en nybyggnation i Eskilstunas logistikpark kan komma att bli Amazons svenska centrallager, skriver Eskilstuna-Kuriren.