Digitalisering

Uppgift: Utredning föreslår stärkt övervakning

Jon Karlung, vd för Bahnhof. Foto: Jörgen Appelgren
Jon Karlung, vd för Bahnhof. Foto: Jörgen Appelgren

Stärkt övervakning av svenska medborgare. Det ska enligt uppgift finnas som förslag i en pågående statlig utredning.

Publicerad

Utökad lagringstid av ip-adresser från sex till tio månader. Och en order till operatörerna om att bygga sina system så att det blir enklare att spåra individer. Det föreslås i en ny statlig utredning om datalagring, enligt anonyma uppgifter till internetoperatören Bahnhof.

– Hela branschen är i uppror. Sverige gör som Kina, där staten kräver att nätet ska vara skräddarsytt för övervakning, inte för att internet ska fungera så bra som möjligt, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof, i en artikel på egna hemsidan.

EU-domstolen har redan slagit Sverige på fingrarna vad gäller landets hantering av datalagring: svensk rätt stämmer inte överens med EU-rätten. Därför beslutade regeringen i februari att tillsätta en utredning för att se över svensk lagstiftning. Polisens och säkerhetspolisens möjligheter att ta del av operatörernas uppgifter för att lösa allvarlig brottslighet och skydda rikets säkerhet ska stå i proportion till integritetsskyddet.

Läs mer:

Utredningen ska vara klar 9 oktober, men Bahnhof har via källor fått ta del av innehållet redan nu. Och om Bahnhofs uppgifter stämmer tycks åtminstone delar av utredningen trotsa EU-domstolen.

Att tvinga operatörerna att bygga om sina system skulle bli en dyr affär. ”Enligt inofficiella beräkningar, som Bahnhof tagit del av, kräver utredningens förslag hundratals miljoner kronor i investeringar samt tiotals miljoner i löpande driftskostnader per operatör. Dessutom hotas snabbheten i näten.”

– Utan att röja våra källor kan jag konstatera att det finns en konflikt även på insidan. Det finns en upprördhet över förslagen i utredningen. Därför blev vi tipsade, säger Jon Karlung.

Läs mer:

Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, säger att hon hört talas om Bahnhofs uppgifter men uppger att hon inte kan kommentera dem.

– Utredningen är ju inte överlämnad ännu, vi har inte fått in den. Så vi vet inte vilka förslag som finns där.

Ny Teknik har sökt Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som leder arbetet med utredningen.