Populärteknik

Uppgift: ny billig Iphone SE släpps våren 2020

Foto: Skärmavbild från Youtube-video av Concept Creator
Foto: Skärmavbild från Youtube-video av Concept Creator

Budgettelefonen Iphone SE 2 kan bli verklighet nästa år. Det spår den vanligtvis träffsäkra analytikern Ming-Chi Kuo.

Publicerad

Iphone SE lanserades för tre år sedan och blev det billiga alternativet för den som inte gillade trenden med skärmar i XL-format. När Apple den senaste tiden reat ut sina SE-lager har den sålt slut snabbt. Uppenbarligen finns det efterfrågan på en modell med 4-tumsskärm, identifiering med fingeravtryck och port för vanliga hörlurar.

Iphone SE 2 – om nu Ming-Chi Kuos analys är något att gå efter – ska utrustas med Apples splitternya A13-processor, arbetsminne på 3 gb och baseras på Iphone 8. Det skulle betyda en skärm på 4,7 tum, något större än den ursprungliga SE-modellen, samt touch id (fingeravtrycksläsning) i stället för face id (ansiktsigenkänning).

Något pris spekulerar Ming-Chi Kuo inte i, men en ny Iphone 8 med lagring på 64 gb kostar i dag omkring 5500 kronor.

Som sajten 9to5Mac skriver finns det flera anledningar till att Apple skulle vara villiga att göra en SE 2. Många användare har fortfarande en Iphone 6, med vilken det senaste operativsystemet Ios 13 inte fungerar. Det betyder till exempel att en av Apples stora satsningar på exklusivt innehåll – nämligen speltjänsten Apple Arcade – inte är tillgänglig för Iphone 6-ägare.

Ming-Chi Kuo var inte först med att spekulera kring en ny Iphone i budgetklassen. Redan i början av september uppgav ekonomisajten Nikkei att en Iphone SE 2 är på gång under första halvåret 2020.