Samhälle

Uppgift: Nordkorea bygger robotar

Foto: AP Photo/Wong Maye-E/TT
Foto: AP Photo/Wong Maye-E/TT

Ny information avslöjar att Nordkorea kan ha fortsatt att utveckla kärnvapen.

Publicerad

Nordkorea kan vara i färd med att utveckla nya interkontinentala ballistiska robotar, enligt uppgifter till The Washington Post. Tidningen påstår att amerikanska spioner har sett bevis vid en forskningsanläggning i närheten av Pyongyang.

Satellitbilder tagna den senaste veckan visar att Nordkorea fortsätter att arbeta med en, eller möjligtvis två, interkontinentala ballistiska robotar vid en anläggning i Sanumdong i utkanten av huvudstaden Pyongyang, uppger högt uppsatta källor med insyn.

De nya uppgifterna vittnar inte om någon utvidgning av landets militära förmåga, men tyder på att arbetet med avancerade vapensystem fortgår – veckor efter det att USA:s president Donald Trump sagt att kärnvapenhotet från Nordkorea är över.

Oklart avtal

Enligt experter är det inte överraskande att Nordkorea fortsätter med sin aktivitet, då ledaren Kim Jong-Un aldrig officiellt har lovat att lägga ner arbetet vid anläggningarna.

Efter det historiska mötet mellan Trump och Kim i Singapore i juni sade den nordkoreanska ledaren att landet ska arbeta mot total kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Det är dock oklart vad det betyder i praktiken.

I förra veckan kom uppgifter om att Nordkorea har börjat montera ned vissa anläggningar vid landets största satellitavfyrningsplats Sohae, enligt experter som har analyserat nya satellitbilder. Nya uppgifter visar däremot att Nordkorea fortsätter att hålla i gång anläggningen i Sanumdong.

– Vi ser att de går till jobbet, precis som förut, uppger en anonym källa.

"Fortsatta framsteg"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade i förra veckan att Nordkorea har fortsatt anrika bränsle för kärnvapen, trots löften om nedrustning. Han hävdar ändå att Trumpregeringen fortsätter att göra framsteg i samtalen med Pyongyang.

– Nordkorea har aldrig gått med på att ge upp sitt kärnvapenprogram, säger Ken Gause, som forskar om internationell politik, till Washington Post, och hävdar att det är dumdristigt att tro att landet skulle göra det direkt efter samtalen med USA.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig beskrivning av vad Washington Post rapporterat. Rätt är att Nordkorea enligt tidningens rapportering _ som stödjer sig på amerikanska källor _ kan vara i färd med att utveckla en eller två nya interkontinentala ballistiska robotar.