Startup
Unga techbolagen: Svenska startups behöver inget riktat stöd
Den svenska startup-sektorn behöver inte riktade stödåtgärder. Regeringens hjälppengar gör mer nytta om dessa kan komma alla typer av bolag till nytta, säger två 33-bolag till Ny Teknik.
Coronakrisen slår hårt mot den svenska teknikbranschen och industrisektorn. För att mildra covid-19-utbrottets ekonomiska effekter har regeringen genomfört flera åtgärder. Det senaste krispaketet handlar bland annat om statliga lönegarantier, lättnader för arbetsgivaravgifter och hyresstöd.
Tech-profilen kräver åtgärder
Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterade regeringen nyligen även ytterligare en insats, som innebär att Almi får tre miljarder kronor i kapitaltillskott. Detta för att kunna öka utlåningen till små och medelstora företag.
Men från den svenska startup-sektorn, där många företag har drabbats snabbt och hårt, hörs kritiska röster som inte tycker att dessa åtgärder räcker. Nicklas Storåkers, vd hos Pricerunner, säger till sajten Breakit att regeringen måste agera nu – ”annars riskerar tusentals småföretagare att slås ut”.
På onsdagen kom beskedet att Frankrike sjösätter ett räddningspaket på fyra miljarder euro riktat mot startup-sektorn, som ett stöd till vad som anses vara en särskilt utsatt bransch.
33-bolag: Viktiga är att få igång hela samhället
Behövs den typen av åtgärder även här, i Sverige? När Ny Teknik kontaktar två 33-listebolag kom svaren omedelbart:
– Jag tror inte att det är bra för det svenska samhället att startups stöttas specifikt. Det kan istället leda till att bolag som faktiskt inte har en hållbar affärsidé överlever när de kanske inte borde göra det, säger Shahan Lilja, vd på Mavenoid, som utvecklar ai-verktyg för teknisk support.
Han får medhåll av Oscar Petersson, vd för Annotell, som tar fram mjukvara för att träna ai-system.
– Det är en svår fråga, men jag tror att det viktigaste just nu är att få igång hela samhället. I det läget är det oväsentligt om bidragen riktas mot startup-världen. Stöden borde komma alla bolag till nytta istället.
Inget av bolagen har än så länge märkt av några stora effekter av corona-utbrottet när det gäller exempelvis intäktsbortfall. Hos Mavenoid har utvecklingen snarare varit tvärtom – med en ökad tillströmning av nya kunder istället.
– Att erbjuda support är något som bolagen inte kan sätta på paus. Med vår teknik slipper man att skicka ut person på plats, vilket kanske inte är möjligt i dagsläget. Däremot har vi fått göra en omställning som innebär att fysiska kundmöten har ersatts med virtuella. I början var jag lite orolig för att det inte skulle funka lika bra, men det har inte varit några problem. Jag tror att fler och fler företag faktiskt kommer att upptäcka att fysiska kundmöten inte är nödvändiga i alla lägen, säger Shahan Lilja på Mavenoid.