Startup

Unga techbolagen: Svenska startups behöver inget riktat stöd

Shahan Lilja, vd och medgrundare, Gintautas Miliauskas, medgrundare, Mavenoid. Foto: Johan Knobe
Shahan Lilja, vd och medgrundare, Gintautas Miliauskas, medgrundare, Mavenoid. Foto: Johan Knobe
Oscar Petersson, Annotell
Oscar Petersson, Annotell

Den svenska startup-sektorn behöver inte riktade stödåtgärder. Regeringens hjälppengar gör mer nytta om dessa kan komma alla typer av bolag till nytta, säger två 33-bolag till Ny Teknik.

Publicerad Uppdaterad

Coronakrisen slår hårt mot den svenska teknikbranschen och industrisektorn. För att mildra covid-19-utbrottets ekonomiska effekter har regeringen genomfört flera åtgärder. Det senaste krispaketet handlar bland annat om statliga lönegarantier, lättnader för arbetsgivaravgifter och hyresstöd.

Tech-profilen kräver åtgärder

Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterade regeringen nyligen även ytterligare en insats, som innebär att Almi får tre miljarder kronor i kapitaltillskott. Detta för att kunna öka utlåningen till små och medelstora företag.

Men från den svenska startup-sektorn, där många företag har drabbats snabbt och hårt, hörs kritiska röster som inte tycker att dessa åtgärder räcker. Nicklas Storåkers, vd hos Pricerunner, säger till sajten Breakit att regeringen måste agera nu – ”annars riskerar tusentals småföretagare att slås ut”.

På onsdagen kom beskedet att Frankrike sjösätter ett räddningspaket på fyra miljarder euro riktat mot startup-sektorn, som ett stöd till vad som anses vara en särskilt utsatt bransch.

33-bolag: Viktiga är att få igång hela samhället

Behövs den typen av åtgärder även här, i Sverige? När Ny Teknik kontaktar två 33-listebolag kom svaren omedelbart:

– Jag tror inte att det är bra för det svenska samhället att startups stöttas specifikt. Det kan istället leda till att bolag som faktiskt inte har en hållbar affärsidé överlever när de kanske inte borde göra det, säger Shahan Lilja, vd på Mavenoid, som utvecklar ai-verktyg för teknisk support.

Han får medhåll av Oscar Petersson, vd för Annotell, som tar fram mjukvara för att träna ai-system.

– Det är en svår fråga, men jag tror att det viktigaste just nu är att få igång hela samhället. I det läget är det oväsentligt om bidragen riktas mot startup-världen. Stöden borde komma alla bolag till nytta istället.

Inget av bolagen har än så länge märkt av några stora effekter av corona-utbrottet när det gäller exempelvis intäktsbortfall. Hos Mavenoid har utvecklingen snarare varit tvärtom – med en ökad tillströmning av nya kunder istället.

– Att erbjuda support är något som bolagen inte kan sätta på paus. Med vår teknik slipper man att skicka ut person på plats, vilket kanske inte är möjligt i dagsläget. Däremot har vi fått göra en omställning som innebär att fysiska kundmöten har ersatts med virtuella. I början var jag lite orolig för att det inte skulle funka lika bra, men det har inte varit några problem. Jag tror att fler och fler företag faktiskt kommer att upptäcka att fysiska kundmöten inte är nödvändiga i alla lägen, säger Shahan Lilja på Mavenoid.

FAKTA

Annotell

Gör: Mjukvara för att träna AI

Ort: Göteborg, München

Startår: 2018

Anställda: 30

Omsättning: Cirka 5 MSEK

Riskkapital: 0

Huvudägare: De två grundarna

År på 33-listan: 2019

FAKTA

Mavenoid

Gör: Mjukvara för teknisk support

Ort: Stockholm

Startår: 2017

Anställda: 15

Omsättning: 3,0 MSEK

Riskkapital: 94 MSEK

Huvudägare: Grundarna, Creandum, Point Nine Capital och Mosaic Ventures.

År på 33-listan: 2019